Gündem

Şanlıurfa yine es geçildi: Tepkiler büyük oldu

Abone Ol

Şanlıurfa Kent Konseyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 programında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki "kültür yolu festivalleri" projesine Şanlıurfa'nın dahil edilmemesine tepki göstererek bir basın açıklaması düzenledi.

Kent Konseyi'nin merkez binasında gerçekleştirilen basın toplantısına, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kent yöneticileri ve basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.

Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, Şanlıurfa'nın zengin kültürel mirasının göz ardı edilmesini ve projeden dışlanmasını kabul edilemez bir durum olarak nitelendirdi.

Başkan Saraç, açıklamasında, Şanlıurfa'nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin kültürel ve tarihi bir mirasa sahip olduğunu vurguladı. "Kültür Yolu Festivalleri" projesinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde düzenlenecek olmasına rağmen Şanlıurfa'nın projeden dışlanmış olmasının büyük bir hayal kırıklığı olduğunu dile getirdi.

“PROJEYE ŞANLIURFA DAHİL EDİLMEDİ”

Başkan Adil Saraç, “Hikâye 2021’de başladı. Kültür ve turizm bakanlığı “Kültür Yolu Festivalleri” adı altında bir proje ilan etti. Anadolu’yu kapsayan festival veya şenlikleri içeren bu projeye Şanlıurfa dahil edilmedi, sesimiz çıkmadı. 2022’de Galataport’ta yapılan Göbeklitepe sergisinde kültür ve turizm bakanı projede Şanlıurfa’nın olmadığını söyledi. Sesimiz çıkmadı. 2023 geldi. Projede uygulanma aşamasına gelindi. Bu durumdan yeni haberdar oluyoruz veya ediliyoruz. kamuoyunun haklı ve şiddetli tepkisini dile getirmek için kamuoyu adına bu basın açıklamasını yapıyoruz.

“ŞANLIURFA’NIN OLMAMASINI “KÜLTÜREL CEHALET” OLARAK NİTELİYORUZ”

Bu projeye Güneydoğu’da Gaziantep ve Diyarbakır’ın alınışına itirazımız olamaz ama her bakımdan onlardan daha zengin kül-türe, tarihe, mekân ve materyale sahip Şanlıurfa ve Mardin’in alınmamasını biz “kültürel körlük” veya “kültürel cehalet” olarak niteliyoruz.

“BUNUN MANTIKSAL BİR AÇIKLAMASI YOKTUR”

Bunun mantıksal bir açıklaması yoktur ama siyasal bir açıklaması olabilir yani siyasi bir baskı veya baskısızlık söz konusudur. Bu komedinin bir başka yüzü de şudur: çok iyi bir turizm bakanımız vardır. Kendi alanında Türkiye’ye çağ atlatmıştır ama bir kültür bakanımız yoktur. “Kültür” bakanlıkta bir müsteşar yardımcılığına veya bir genel müdürlüğe indirgenmiştir.

“İTİRAZLAR KAALE ALINMAMIŞTIR”

Taşıyla, toprağıyla “tarihle el ele yürüyen şehir” olan Şanlıurfa’nın bu projeye katılmamasına hiçbir siyasi itiraz yapılmamış veya yapılan itirazlar kaale alınmamıştır bu durumu kınıyor; bu veya bundan sonraki proje ve programlarda Şanlıurfa’nın görmezlikten gelinmesine razı olmayacağımızın bilinmesini isteriz” dedi.