Ekonomi

Şanlıurfa'da 750 firma kapandı: 2021 yatırım yılı olacak!

Abone Ol

İŞTE ŞUTSO'YA KAYITLI ÜYE SAYISI

Son 3 yılda Şanlıurfa'da yaklaşık 750 firma kapatmak zorunda kaldı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) kayıtlarına göre 2018 yılında 160 firma kapanırken, bin 278 yeni üye kaydı yapılmış. Bu rakam 2019 yılında bin 115 üye olarak kayıtlara geçerken, aynı yıl kaydı silinen üye sayısı 318. 2020 Kasım ayı itibariyle yeni kayıt yaptıran üye sayısı artarak bin 559 oldu. 2020 yılında kaydı silinen üye sayısı 290 olarak kayıtlara geçti. Buna göre son 3 yılda yaklaşık 750 firma, ŞUTSO'dan üye kaydını sildirirken, 3 bin 952 yeni üye kayıt yaptırdı.

800 CİVARI YABANCI YATIRIMCI VAR

ŞUTSO kayıtlarında 2020 Kasım ayı itibariyle faal üye sayısı 9 bin 981. Bu yatırımcılar arasında 794'ü Suriyelilerden oluşurken, Irak, Katar ve Kuveyt asıllı 101 firma var. ŞUTSO Başkanı İbrahim Halil Peltek, bugüne kadar Şanlıurfa'da yatırım yapan ve yatırım için fizibilite çalışmaları yürüten firmalarla ilgili Urfanatik'e konuştu.

"EN İYİ TEŞVİK ALAN BÖLGE ŞANLIURFA"

Sanayi alanında yapılan yatırımlar için en iyi teşvik alan bölgenin Şanlıurfa olduğunu söyleyen ŞUTSO Başkanı Peltek, "Buraya bir yatırımcı gelip iş gücü yoğunluğu olan branşlarda hiç para kazanmadan alınan teşviklerle, 5 yılda kendini toparlayabilecek düzeyde sunulan teşvikler var" diye konuştu. Peltek, bu teşvikleri şöyle sıraladı: "Bunlar, 10 yıl boyunca SGK birimi ödemiyor, 10 yıl vergi ödemiyor artı teşvik belgesi ile yatırım yaptığı zaman yüzde 7 ile hazine tarafından kendisine destek veriliyor. Yani böyle bir imkanla yatırım yapmamak akıl işi değil. 100 işçi çalıştıran ayda 100 bin TL cebinde para kalıyor."

"BÜYÜK FİRMALAR YATIRIM YAPIYOR"

Peltek, büyük firmaların yatırım yaptığını ve bazı firmaların da fizibilite çalışması yürüttüğünü ifade ederek şöyle konuştu: "Hali hazırda bu süreçte büyük yatırımlar oluyor. İsimlerini zikretmeyelim, firmalar büyük yatırımlar yapıyorlar. Gerek tekstil alanında, gerek diğer alanlarda olmak üzere bir çok alanda çok talep var. Yan sanayi dediğimiz üretimler de oluyor. Fizibilite çalışmaları yapan firmalar da artık burada oluşmaya başladı. Çünkü artık teknoloji çağındayız artık Dünya artık teknoloji ile bir yere gidiyor biz atadan, babadan gördüğümüzle yatırım yapamamamız lazım artık. Bölgede de yaklaşık 6-7 tane fizibilite çalışması yapan firmalarda var yan."

ŞANLIURFALI GENÇLERDEN BİOENERJİ GİRİŞİMİ

Türkiye'de pamuk üretiminin en fazla Şanlıurfa'da gerçekleştiğinde dikkat çeken Peltek, iki gencin pamuk saplarından bioenerji üretmek için talepte bulunduklarını kaydetti. "Şanlıurfa Türkiye pamuğunun yüzde 50’sini üreten bölge bununla ilgili biyoenerji konusunda talepler var" diyen Peltek, şunları söyledi: "Pamuk saplarında enerji üretimi ile ilgili Şanlıurfalı 2 genç yerel firma olarak kendi patentlerini almak üzere pamuk saplarını kökten sökmek suretiyle ve balyalar yapan bir makine ürettiler. Bu çok güzel bir olay, bununla ilgili seri üretime de geçebilirler. Önümüzdeki günlerde patent tescil olduktan sonra lansmanını birlikte yapmayı düşünüyoruz."

MAKARNA ÜRETİMİ İÇİN 100 MİLYONLUK YATIRIM

"Geçmiş zamanlarda fizibiliteye çok önem verilmedi, yani göz kararıyla biri bir iş açtığında hemen ben de açayım düşüncesi vardı ama artık öyle değil" vurgusu yapan Peltek, makarna üretimi için Şanlıurfa'da 100 milyonluk bir yatırım yapılacağını da açıkladı: "Bundan böyle fizibilite, AR-GE, pazar araştırmalarını yapıp ondan sonra daha profesyonel yatırımcıları bölgede ön plana çıkarıyoruz. Bu konuda Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Örneğin, makarna bizim bölgede olmazsa olmazımız. Makarna fabrikasının fizibilite çalışmalarını yaptıktan sonra burada 4 tane sanayici esnafla şirketlerini kurdular ve makarna fabrikasının yatırımını yapacaklar. Minimum 100 milyon TL’lik yatırım. Kumaş ve ambalaj fizibiliteleriyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor."

"2021 YILI YATIRIM OLACAK"

Birçok alanda çeşitli firmaların çalışma yürüttüklerinin altını çizen Peltek, 2021 yılının Şanlıurfa için yatırım yılı olacağını savundu: "Genelde sanayi sektöründe iyileşme oluyor. İhracat ile ilgili şirketlerimiz de oluyor daha çok tarımsal alanda, gıda sektöründe, üretim sektöründe kayıtlar alıyoruz ama önümüzdeki süreç içerisinde talepler doğrultusunda tahminim, gıda sektöründe talepler hayli fazla. Bunlar da 2021 yılında tam anlamıyla yatırım yılı olacak. Gıda OSB, organize sanayide talepler fazla. Oradaki alt yapı sorunlarını gideriyoruz büyük ölçüde. Yolları, alt yapıyı yaptıktan sonra sırada bekleyen yatırımcı firmalarımız var."

HABER: Ali GÜZEL / Ahmet DURMUŞ