Urfa'nın önemli bir sebzesi olan yerli kırmızı biber, hem kurutulup öğütülerek hem de ezilip bir miktar nemi alınarak salça şekline dönüştürülerek, yemeklerin ve özel has yiyeceğimiz çiğköftenin temel maddelerinden olan bir yemek ürünü haline dönüşmektedir.
Urfa kırmızı biberine sahip çıkılmalıdır.
Tarım Bakanlığı il Müdürlüğü ve yerel yönetimler bu sektör üzerinde, yerli üretici halka teşvik desteklerini ve hibe primlerini mutlaka ciddi anlamda ele alarak çiftçi ve üreticilere yardımcı olmalıdır.
Ünü ülke sınırlarını aşan Urfa yerli biberi maalesef istenildiği kadar üretilmediğinden, hem fiyatlarda artış olmakta hem de talepleri yeteri kadar karşılayamadığından, satıcılar boşluğu Maraş ve Hatay biberi ile kapatmaktadır, bu da yerli Urfa biberini zafiyete uğratarak piyasada ve talep sahibi alıcıda hayal kırıklığı yaratmaktadır.
Urfa biberi konusunda bildiğim kadarıyla bir kooperatif bulunuyor fakat bu kooperatif üyelerinin kurutma teknikleri zaman zaman eleştiriye neden olmaktadır.
Farklı kooperatiflerde kurulabilir. Bu da hem tekelciliği ortadan kaldırır hem de piyasa rekabeti oluşturur.
Ziraat Odası , Ticaret Odası ve Sanayii Odasının bu konunun üstüne düşmeli ve farklı üretim ve imalat teknikleri konusunda çiftçi ve imalatçıya destek olmalıdır.
Türkü ve şarkılara konu olan Urfa biberi, sağlık uzmanlarının da belirtiği gibi, insan bedeninin hem enerji kaynağı hem de antioksidan bir özelliği olduğundan bu sektörün üstüne düşünmeli ve sadece fantezi bir ürün olmaktan çıkarılarak, gerçekte milli ekonomiye hasılat katan bir ürün haline dönüşmelidir.
Urfa'da ihtiyaç sahibi ev hanımları cep harçlığı için dahi olsa , biber salça üretimi üretimi yapmaktadır.
Bu konuda hamarat bayanlarımız aile bütçesine katkı sağlarken hem de biberin salçanın reklamını yapmaktadır.
Fıstığımız nasıl ki Antep ismi ile anılırken, çiğköftemiz Adıyaman'a kayarken, Urfa biberimiz de elden giderse şaşmayınız.
Saygılarımla