Yaşam

Şanlıurfa’da bulunan Atatürk Barajının bu görüntülerini daha önce görmediniz

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1983 yılında yapımına başlanan  Atatürk Barajı’nın yapılırken çekilen görüntüleri paylaşıldı. İnşaat çalışmaları sırasında dev iş makinalarının bulunması adeta hayrete düşürdü.  İşte o görüntüler…

Abone Ol

4 Kasım 1983 yılında Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde inşaatı başlanılan Atatürk Barajı 1992 yılında hizmete açıldı. 8 türbine sahip barajın yüksekliği 169 metre olarak biliniyor. Kaya dolgu tipinde olan Atatürk Barajı’nın gövde hacmi 84 milyon 500 bin m³ tür. Dış yüzeyi kaya içi ise kil ve topraktır.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaptırılan Atatürk Barajı kaya ve toprak dolgu ile dolgu hacmi bakımından bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında beşinci sırada.

Atatürk Barajı, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayacak seviyede.  Atatürk Barajı ile, Harran, Mardin, Ceylanpınar, Siverek-Hilvan ovaları su ile buluştu.

ESKİ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

1983 yılında yapımına başlanan Atatürk Barajı’nın 1987 yılında çekilen görüntüleri ortaya çıktı.

Atatürk Barajı şantiye alanı yakınında barajda çalışan Mühendis, teknisyen, işçi ve yardımcı personelin sürekli oturacağı bir site inşa edildiği görülüyor. O dönemde sitede 6 bin kişinin yaşadığı belirtildi.

Görüntüler İnşaat çalışmaları sırasında dev iş makinalarının bulunması adeta hayrete düşürdü. Baraj inşaatında cumhuriyet tarihinin en büyük makine parkı oluşturuldu.   

İnşaat çalışmaları sırasında birçok işçinin hayatını kaybettiği biliniyor. Şimdilerde Atatürk Barajı seyir tepesi bölgesinde ölen işçiler için bir anıt bulunuyor. Baraj her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayarak görenleri kendine hayran bırakıyor.