Tarihi dokusuyla adeta bir açık hava müzesini andıran Şanlıurfa’daki Ulu Cami’nin tarihi ve camide bulunan saat insanlar tarafından merak ediliyor.
Divanyolu Caddesi’nde yer alan tarihi caminin yapım tarihi tam olarak bilinmiyor ancak, 1170-1175 tarihleri arasında Zengiler tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.
Kızıl Kilise olarak adlandırılan eski bir kilisenin yerine inşa edilen camide eski yapıya ait olan avlu duvarları, sütunlar ve sütun başlıkları ile çan kulesi halen duruyor.
Camiye İslam fetihlerinin ardından sütunlarda kullanılan kırmızı mermerler ile kilise ilişkisi nedeniyle ‘Kırmızı Mescit’ anlamına gelen Mescid-Ül Hamra ismi verildi.
CAMİDEKİ KUYUNUN HİKAYESİ
Ulu Cami’nin merak edilen bir diğer kısmı ise camide bulunan kuyudur. Bölge halkının rivayetlerine göre, Hz. İsa’nın havarisi Thomas ile Kral Abgar’a gönderdiği mendil bu kuyuya bırakıldı. Yaşanıldığı düşünülen bu olay nedeniyle kuyudaki su şifalı olarak kabul edilir.
Öte yandan Ulu Cami’deki minareye Cumhuriyet döneminde saat eklendi. Bu özelliği nedeniyle Ulu Cami’deki minare, kentin ilk ve tek saat kulesi oldu.
Camideki saat kulesi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Şanlıurfa dahil 11 ilin etkilendiği depremlerde zarar gördü.
ULU CAMİ’DEKİ SAATİN ÖZELLİĞİ NE?
Ulu Cami’deki güneş saati ise ziyaretçilerin ilgisini ve dikkatini çekiyor. Güneş saati caminin avlusunda yüksekte bulunan bir kare taşın üzerinde duruyor.
Güneş saatinin hangi tarihte yapıldığı bilinmese de 19. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin ediliyor. Eski tarihlerde saatin olmaması nedeniyle güneş yardımıyla insanların namaz saatlerini avludaki güneş saatinden takip ettikleri düşünülüyor.