Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Şanlıurfa’da bir yandan ekim yapılırken bir yandan da hasat yapılıyor. Ekim yapan çiftçiler, ürünlerinden en üst düzey şekilde nasıl verim alacağını merak ediyor.
Konu ile ilgili Urfanatik mikrofonlarına konuşan Ziraat Mühendisi Salih Oba, “Bu sene çiftçilerimiz tarafından karpuz ve soğan çok ekildi. Biber yine yoğunlukta. Onun dışında genel olarak sebze üzerine yoğunlaşıldı. Yeni ekim döneminde hastalıklarla da mücadele ediyoruz. İlaç fiyatlarında %20-30 civarı bir artış oldu, bazı ilaçlarda %100'e varan artışlar da var” dedi.
“ ÇİFTÇİ PARA KAZANAMIYOR”
Çiftçilerin kazanmadığını, yeni ürün ekmekte sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Salih Oba, “ Sıkıntı yaşayınca biz de etkileniyoruz. Bu dönem, biz mühendisler için işin başlangıç kısmıdır. O yüzden bir hareketlilik önemli. Ödemelerimiz oluyor, bu şekilde devam edecek. Sebzeye bir eğilim var çiftçiler tarafından. Bu sene karpuz ve soğan çok ekildi. Biber yine yoğunlukta. Onun dışında genel olarak sebze üzerine yoğunlaştılar. Domates de oldukça fazla ekildi. Çiftçilerin en büyük sorunu her zaman bellidir: para kazanamıyorlar. Çiftçi kazanamadı mı başka sorunlardan bahsetmenin bir manası yok. Kazanamayınca bu dönemde sezonu kaçırıyorlar” dedi.
“ÇİFTÇİ PARA KAZANDIRACAK BİR ÜRÜN SEÇMESİ LAZIM”
Salih Oba konuşmasının devamında, “Bazı ilaçlarda %100'e varan artışlar da var. Genel olarak %30-40 civarında bir artış söz konusu. Çiftçinin ilk yapacağı şey, bölgeye uyumlu ve para kazandıracak bir ürün seçmesi lazım. En büyük dertlerinden biri de bu, bir ürün bir sene para ediyor, öbür sene etmiyor. Bunu tutturması gerekiyor. Artık kumar gibi bir şey oldu. Şanslı olan kazanıyor, tutturamayan gerçekten zarar ediyor. İnşallah hem mühendisler olarak hem çiftçi kardeşlerimiz için hayırlı ve bol kazançlı bir sezon olur” şeklinde konuştu.
URFANATİK GAZETESİ