Türkiye’de popüler hale gelen kahve kültürü beraberinde kahve çeşitlerini de arttırıyor. 1 Ekim dünya kahve gününü yılların ustası Selahaddin Vurmuş ’tan dinledik.
Şanlıurfa halkının kahveye olan ilgisinden ziyade şehri ziyarete gelen turistlerin Şanlıurfa’ya özgü tat olan menengiç ve mırra gibi çeşitlere olan merakı dikkat çekti.
Urfanatik mikrofonlarına konuşan kahve ustası Selahaddin Vurmuş, kahve severlere 1800’lü yıllardan 2024 yılına uzanan kahvenin serüveninden bahsetti.
“KIRSAL KESİMLER VE İLÇELERDE MIRRA TERCİH EDİLİRDİ”
Kahve ustası Selahaddin Vurmuş;
“Uzun yıllardır burada esnaflık yapıyorum. Çay ve kahve ile ilgileniyorum ama özellikle de kahve. Kahve son zamanlarda fazlasıyla popüler olmaya başladı, artık fazlasıyla rağbet görüyor. Öncesi Urfa’da kahve azınlıkta bulunurdu özellikle kırsal kesimler ve ilçelerde mırra tercih edilirdi. Günümüzde Türk kahvesi çok popüler ünü kırsal kesimlere de yayılmıştır. Türk kahvesi ve mırra haricinde sütlü kahveye çok ağırlık verildi. Cappuccino, menengiç, dibek gibi çeşitleri vardır ve artmaktadır.”
“SOĞUK KAHVEYE YOĞUN TALEP”
Soğuk kahveye olan ilgiye değinen Kahve ustası Selahaddin Vurmuş; “Bazıları Türk kahvesi, mırra içmeyebiliyor, onlar için de menengiç yada dibek öneriyoruz, granül kahve de içebilirler. Soğuk kahve var oda genç kesim tarafından fazlasıyla tüketiliyor. Fazlasıyla da rağbet görüyor. Kahve çeşitleri olarak zenginleşmeye devam ediyoruz. İçeceklerimize ekstra fıstık, fındık ekleyerek çeşitlendiriyoruz” ifadelerinde bulundu.
“KAHVE YEMENDEN GELİR”
Kahve yemenden gelir, iyi ki o çoban o kahveyi buldu diyen Kahve ustası Vurmuş; “Etiyopya bölgesinde meşhur olan Türk kahvemizin geçmişi 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. Avrupa’ya kadar uzanan bir üne ve tada sahip Türk kahvemiz var. Kahvenin iyi olması için yapanında bir usta olması gerekiyor” dedi.
“URFA’YA ÖZGÜ KAHVELERİMİZ”
Kahve ustası Vurmuş;
“Urfa’ya özgü kahvelerimiz arasında yabancıların ilgisini mırra çekiyor. Biz ona Arap mırrası diyoruz. Gelen turistler ilk tadını aldıkları zaman acısından yakınabiliyorlar ama alışınca tadına beğendiklerini ifade ediyorlar.”
“MIRRA BAŞLI BAŞINA BİR İMPARATOR”
Kahve ustası Vurmuş, Mırranın bir lider oluşunu;
“Mırra başlı başına bir imparator, Türk kahvesini servis ederken yanına lokum gibi minik ikramlarla acısını bastırmaya çalışıyoruz ama bu mırra için geçerli olmuyor. Mırra tek başına içilir. Espresso ile benzerliği var ikisi de acı ve keskin içecekler ama bir değillerdir. Espresso makine ile yapılıyor. Mırraya oranla daha sıvı oluyor. Mırraya ekstra kakule de koyuyoruz hem tadı keskinleştiriyor hem de kokusunu daha cezbedici bir hale getiriyor” sözleriyle ifade etti.
“HAYATIN HER ALANINDA KAHVE TÜKETİMİ”
Kahve ustası Vurmuş, son olarak;
“Eskisi gibi değil artık dünyanın her yerinde kahve çokça tüketiliyor, insanlar sabah uyanır uyanmaz ayılmak için kahve içiyorlar hemen hemen hayatın her alanında kahve tüketimi arttı diyebiliriz. Kahve şekersiz içilir ama acı tüketemeyenler için de yapacak bir şey yok.”
Muhabir: Seher Ağaç