Dünyanın en iyi ikinci kuruyemişi: Antep fıstığı Dünyanın en iyi ikinci kuruyemişi: Antep fıstığı

Hindistan, Dubai, Çin ve Kore’den üretilen kumaşlar Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Şanlıurfa’daki dükkânlarda yerini aldı. Özelikle kına ve düğün gününde tercih edilen yöresel kıyafetler, yüksek fiyat nedeniyle bu yıl ne vatandaşı ne de esnafı memnun etti.

Şanlıurfa’da özellikle kırsal kesimlerde yaşayan ve kadınların günlük hayatta giydikleri yöresel kıyafetler, daha farklı kumaşlarla ve desenlerle yapılmakta. Teknolojinin yaygın olmasıyla beraber yöresel kumaşlar şimdilerde boncuklu ve rengarenk tasarımlarıyla kadınların düğünlerdeki ilk tercihleri oluyor.

 

Renkli ve farklı tasarımları ile dikkatleri üzerine çeken yöresel kumaşlar hünerli ellerden geçerek yöresel kıyafetlere dönüşüyor. Yöresel kıyafetlerin bu yıl ki fiyatı ise 250 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor.

Kentte yöresel kumaş satışı yapan esnaf Aliş İstegün, geçen seneye nazaran işlerinin durgun olduğunu söylerken, piyasada para sıkıntısının olduğunu söyledi.

“250 LİRADAN BAŞLAYIP 2 BİN LİRAYA KADAR DA ÇIKIYOR”

İşlerinin kötü olduğunu söyleyen Aliş İstegün, “geçen sene nazaran sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz bankalara bakıyoruz, herkes parayı bankaya yatırmış nakit kimsede yok yani sıkıntılı bir süreç. Bizim yöresel kıyafetlerimiz düğün amaçlı daha çok tercih ediliyor, bizim işimiz sezonluk iş değil, sezonluk iş yapanlar sıkıntı çekebiliyor. Kumaşlarımızın metresi 250 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar da çıkabiliyor” dedi.

“HİNDİSTAN, DUBAİ, ÇİN VE KORE’ DEN GELİYOR”

Aliş İstegün konuşmasının devamında, “Kumaşlarımız Hindistan, Dubai, Çin ve Kore’ den kumaşlarımız geliyor biz daha çok Hindistan ve Dubai kumaş türü çalışıyoruz, kumaşlar düğünde tercih edildiği gibi günlük de tercih ediliyor. Günlük empirme, ipek ve düz kumaş alanda var, yöresel kumaşları herkes kullanıyor

Muhabir: Ayhan Kesici