Baklava tatlı aromasıyla bilinen ve en çok yenilen geleneksel bir tatlıdır. Un, su ve yumurtadan yapılan bu tatlı ince hamur açılarak ve bol ceviz konularak yapılıyor.  Birçok baklava çeşidi bulunuyor. Fıstıklı, cevizli, ev yapımı, şöbiyet, midye, havuç dilimi ve bülbül yuvası. En çok tercih edilen arasında fıstıklı ve şöbiyet baklava var.

1-27

Urfa fıstığı ile yapılan baklava, deyim yerindeyse damakları çatlatıyor. Havuç dilimi, fıstıklı sarma ve bülbülyuvası gibi birçok çeşidiyle tezgâhları süsleyen baklava hem göze hem damağa hitap ediyor.

2-30

Baklava ustası Mehmet Akbaş, baklavanın lezzeti için bol Urfa fıstığı ve yoğun şerbet olmaması gerektiğine dikkat çekti.

3-17

Akbaş, baklavanın kilogram fiyatının 550 TL ile 1000 TL arasında değiştiğini söyledi.

Köy halkı artık paraya para demiyor: Eskiden yakıttı şimdi altından da değerli Köy halkı artık paraya para demiyor: Eskiden yakıttı şimdi altından da değerli

“BAKLAVADA SADEYAĞ, URFA YAĞI KULLANIYORUZ”

Baklavada sadeyağ yani Urfa yağının kullanıldıklarını söyleyen baklava ustası Mehmet Akbaş, “ 35 yıldır bu işi yapıyorum. 4 yıl İstanbul’da çıraklık eğitimi aldım. 1988’den beri burada çalışıyorum. Şu an ustabaşıyım. Baklavanın ana malzemeleri un, yumurta ve su. Baklava yapımında öyle her unu kullanmıyoruz, baklavalık un kullanıyoruz. Buğday bizden gidiyor, un ise Gaziantep’ten geliyor. Sadeyağ yani Urfa yağı kullanıyoruz” dedi.

5-10

“LEZZETİ İÇİN EN ÖNEMLİ ŞEY BOL FISTIK VE YOĞUN ŞERBET”

Baklavanın lezzeti için bol fıstık ve yoğun şerbet olduğunu söyleyen baklava ustası Mehmet Akbaş, “Baklava yaparken hamuruna sirke ilave ediyoruz baklavanın kıyır kıyır olması ve şekerlenmemesi için. Hamuru açarken sertleşmesin diye nişasta koyuyoruz. Hamuru mümkün olduğunca ince açmak gerekiyor şerbeti iyi çekebilmesi için. Baklavanın lezzetli olması için en önemli şey bol fıstık ve yoğun şerbet olması. Malzemelerin kesinlikle bayat olmaması gerekiyor ”dedi.

4-14

“İYİ BİR BAKLAVA UN, YAĞ VE FISTIĞINDAN ANLAŞILIR”

 İyi bir baklava un, yağ ve fıstığından anlaşıldığını söyleyen Mehmet Akbaş, “Şanlıurfa ‘nın birçok yerinde makine kullanılırken biz hala eski usul el açması yapıyoruz, makine kullanmıyoruz. Kara odun fırınında meşe odunlarıyla baklavaları pişiriyoruz. İyi bir baklava un, yağ ve fıstığından anlaşılır. Az şekerli ve kıvamında olur. Fıstığın, yağın iyisi olması lazım. Yenildiğinde sizi rahatsız etmemesi gerekiyor. Baklavaya bakıldığı zaman kesinlikle parlamayacak, eğer parlıyorsa o gerçek şeker değil. Rengi altın sarısı olmalı.  Bizim işverenlerimiz dededen beri yağ işi yapıyordu. Yağdan çok iyi anlarlar ”dedi.

000-2

 “FİYATLAR 900 TL İLE 1000 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Fiyatların çeşidine göre değiştiğini söyleyen baklava ustası Mehmet Akbaş, “Baklavanın birçok çeşidi var. Fiyatlar normal baklava 550 TL, çeşitleri 650 TL’den başlıyor. Fıstık ezmesi baklava 900 TL ile 1000 TL arasında değişiyor” dedi.

Kaynak: Ayhan Kesici