Şanlıurfa'da Aile Hekimleri, il Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada, Türkiye genelinde 5 günlük iş bırakma eylemine gidecekleri duyuruldu.
Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak başlatılan iş bırakma eylemi, 6 Ocak Cuma günü saat 12:30'da Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla resmi olarak başladı. İş bırakma eylemi, 10 Ocak Cuma günü mesai bitiminde sona erecek.
“DİRENMEYE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Tabip Odası Yöneticisi Kemal Yüksekkaya,
“Bildiğiniz gibi 1 kasım 2024 tarihinden beridir sağlık bakanlığının eziyet yönetmeliğine karşı direnişteyiz. Evet yanlış duymadınız direniş. Bakanlık ile bir savaş halindeyiz artık. Bakan ve yardımcıları kılıçlarını çektiler. Ne yapıyorlar peki , anayasal hakkımız olan iş bırakmalar sebebiyle maaşlarımızı kestiler , sınıftan düşürme ve sözleşme feshi gibi tehditler savurdular. Biz ne yaptık zırhımızı giyip kalkanımızı alıp savunmaya geçtik. Peki bizim gücümüz nereden geliyor , halkımızın bize olan desteği ve biz sağlık emekçilerinin örgütlülüğü. Bizler bu eziyet yönetmeliği kaldırılana kadar direnmeye mücadele etmeye devam edeceğiz, çünkü haklıyız ve kararlıyız.
Peki bizler ne istiyoruz, Birinci basamak sağlık hizmetleri, kamucu bir anlayış ile koruyucu sağlığın temel alındığı, toplumun tümüne, ihtiyacı kadarıyla, şartlara göre bölge ve nüfus tabanlı, eşit, ulaşılabilir, tamamen ücretsiz, yeterli ve nitelikli insan gücüyle, birinci ve ikinci basamak kurumlarıyla karşılıklı iş birliği ve entegrasyon içinde bütünlüklü olarak verilmeli ve genel bütçeden finanse edilmelidir.
Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği sisteminde yapmak istediği değişikliklerin öncesinde çalışanlardan, TTB ve tüm ilgili emek-meslek örgütlerinden görüş ve öneriler alınmalıdır.
ASM’lerin standart projeler dahilinde, sınıflamanın kaldırılarak A sınıfı statüsünde kamu binalarında hizmet vermesi, kira-kiracı ilişkisinin ortadan kaldırılması, bu sağlanana kadar özelden kiralanan binaların sözleşmelerinin sağlık müdürlükleri tarafından yapılması, ortak kullanılacak demirbaş ve tıbbı malzemelerin temin edilmesi ve yenilenmesi, binaların her türlü bakım-onarım ihtiyacının zamanında ve tam olarak müdürlükler tarafından yapılması sağlanmalıdır.
ASM’lerde çalışan hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına kamu görevlisi statüsünde, toplu sözleşme ve grev hakkı içeren güvenli/güvenceli iş, gelir ve çalışma ortamı sağlanmalıdır.
Sendikal hakların uygulanmasında kısıtlamalar kaldırılmalı, sendikal iş bırakmalarda AYM kararları yerine getirilmeli, soruşturma ve ücret kesintilerinden vazgeçilmelidir.
Aile hekimine kayıtlı nüfus, ücretlerde düşüşe yol açmadan azaltılarak en fazla 2.000 kişiye düşürülmeli, koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla zaman ayırma olanakları yaratılmalıdır. ASM çalışanlarının ücretli izin hakları hiçbir koşulda kısıtlanmamalı, vekalet sistemi kaldırılmalıdır”