Urfanatik-Şanlıurfa’da 55 yıllık ayakkabı boyacılığı serüvenini anlatan kral boyacı Osman Güner Şanlıurfa’da yerli ve yabacı turistlerin ayakkabısını boyuyor onları modern çağın gerisine, geçmişe götürüyor.
Sağlık lisesini kazanan ve Ankara’ya yerleşen Osman Güner boş zamanlarını ayakkabı boyacılığı yaparak değerlendirmeye başlamış ancak kısa bir süre sonra kendisinde ortaya çıkan sağlık problemi dolayısıyla işi bırakıp Şanlıurfa’ya dönmüş ve orada boş zamanında yaptığı boyacılığı burada da devam ettirmiştir.
Ayakkabı boyalarında yaşanan zamların kendilerini oldukça etkilediğini belirten Boyacı Osman Güner alım gücünde yaşanan azalmadan yakınırken artık ayakkabı boyamak isteyen kimsenin pek olmadığını aktardı.
Şanlıurfa’nın en çok turist ağırlayan yerlerinden birinde işini sürdüren Boyacı Osman Güner, işlerin genellikle yazın açıldığını ancak spor ayakkabılara olan ilginin kendilerini çokça olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Urfanatik mikrofonlarına konuşan Kral Boyacı işlerin durgun olmasından yakındı.
“İŞE GÖREMEZ RAPORU”
50 yıllık ayakkabı boyacısı Osman Güner; ”Ben ufak yaşta ortaokuldan sonra Ankara'ya sınavlara girdim. Ankara'da Yenişehir Sağlık Koleji'ni kazandım ve orada okumaya başladım. Boş zamanlarımı harçlığımı çıkarmak için bir kişinin yanında ayakkabı boyacılığıyla boş zamanlarımı değerlendiriyordum. Okulda bir hastalıktan dolayı okuldan ayrıldım. Aldığım raporda bir işe giremez diye rapor yazıldı. Bir fabrikada başka verilerde çalışmaya gücüm yoktu. Ancak ekmek paramı kazanmak için yaklaşık elli yıldır bu işi yapıyorum” dedi.
“AYAKKABI BOYAMAYA PARA KALMIYOR”
Asgari ücret artıyor ancak alım gücü azalıyor diyen Osman Güner; “İşler çok durgun. Hele hele bu asgari ücretlerin zamlandığı sonra işler çok durdu. Asgari ücret daha 5 bin ya da daha az olduğu sıralarda hep buraya gelen gençlerin ceplerinde deste deste para vardı. Fakat askeri ücret zamlandıktan sonra fabrikalar kapandı. Fabrikalar işçi almıyor. Vay gençlerimiz burada boş geziyorlar. Asgari ücretten sonra daha asgari ücret cebe girmezken etiketler raflara indi ve her şey daha da zamlanmaya başladı. Biz bu boyaları kendi üzerime söylüyorum. Buraları daha da fazla bir zamla alıyoruz fakat buradaki esnaflar olsun halk olsun, bu fiyatla ayakkabılarını boyamaz oldu. Spor ayakkabıları çıktı, yazın spor, terlik, böyle işler duruldu. Şimdi herkes spor giymiş buralarda soğuktan kimse kafalara filan gelmiyor. Böyle de işlerimiz durgun oldu” ifadelerinde bulundu.
“6 SAATTE 1 AYAKKABI”
İşlerin durgun olmasından yakınan Ayakkabı boyacısı Güner; “Sabah saat dokuzda şimdi saat üç daha yalnız bir ayakkabı boyadım. Akşama kadar Allah kısmetimizi gönderirse paramızı kazanıp evimize gidiyoruz. Havalar biraz daha normal olduğu sıralarda belki işlerimiz olur. İşlerimizin açıldığı dönem ancak ilkbahar dönemlerinde her millet bazen turistler geliyor bazen başka taraflardan gelenler burada kafelerde oturan kişiler ancak ayakkabılarını boyar. Burası kalabalık olduğu sıralarda iş olur. Fakat görüyorsunuz ki her taraf bomboş, kimse yok, bakıp dolaşıyorum, dolaşıyorum ve tekrar gelip yerimde oturuyorum. Eli boş, yüzü kara” ifadelerine yer verdi.
“AYAKKABINIZI BOYAMAYIN TUZAĞI”
Ayakkabının boyatılmasını istemeyen işletmelere dikkat çeken Boyacı Güner; “Satan kişi ne diyor? Bu ayakkabı boyanmaz, ayakkabınızı boyamayın. Bu neden oluyor? O kişi o kurnazlığından nedir? bu ayakkabı tez boyanmasın yıpransın yeni bir ayakkabı alsın diye bu satın alan kişiyi öyle diyerek kandırıyor. Halbuki ayakkabıcıya sormuşlar. Kunduranın ömrü ne kadar uzar? Kunduracı ne demiş ki bunu boyası bilir. Ayakkabıya iyi boyasını vurdun mu kaliteli boyasını vurdun mu ayakkabının ömrü o kadar uzar” dedi.
“OĞLUM İŞ BULAMIYOR”
Son olarak Ayakkabı boyacısı Osman Güner konuşmasında;
“Oğlum evinde oturmuş bir iş bekliyor. Nice fabrikalarda filan bakıyoruz çocuk kunduracı. Fakat fabrikalarda filan iş yok. Bazıları onu bilmeyen kişi diyor ki bu kişi tembelliğinden çalışmıyor. Halbuki ben kendim bile gidip fabrikalarda bakıyorum. Kendisine iş arıyorum. ‘Fabrika ne diyor? Tamam sana haber ederiz.’ İŞKUR’a gidiyorum adını yazdırıyorum. Adam ‘eğer eleman lazım olursa sana haber ederiz’ diyor. Fabrikalar artık bu asgari zamdan dolayı her taraf kapandı. Oğlum iki ay çalıştı, ayakkabı fabrikasında ayakkabı fabrikası kapanmış sahibi kaçmış gitmiş. çalıştığı parayı bile daha alamadık. Adamın nerede olduğunu bilmiyoruz öylece her şey durdu” ifadelerini kullandı.