Şanlıurfa’da 10 yıla yakındır keçecilik ile uğraşan Abdulkerim Dörtbudak, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Özellikle köy evlerinin vazgeçilmezi olan keçeler günümüzde yaygınlaşan teknoloji ile yerini hazır yapım keçelere bıraktı.

Elimizdeki Büyük Tehlike! Genç Yaşlara Kadar Düştü Elimizdeki Büyük Tehlike! Genç Yaşlara Kadar Düştü

Ustalarının ellerinde ilmek ilmek dokunan keçeler, birçok çeşidi ve renkleri ile halı, kilim ve aksesuar olarak tercih edildiği gibi sağlık alanlarda da tercih ediliyor. Sert oluşu nedeniyle Keçenin bel ağrılarına, fıtık’a iyi geldiği söyleniyor.

Koyun ve keçi yününden elde edilen keçeler nasıl yapılıyor? Keçenin faydaları nelerdir? Urfanatik Gazetesi olarak sizler için Şanlıurfa’da keçe ustası Abdulkerim Dört Budak’tan keçe yapımı hakkında görüşlerini aldık. İşte keçe nasıl yapılıyor, faydaları nelerdir…

“KEÇE NASIL YAPILIR”

Keçe koyun  yününden elde edilerek, ham işlenmemiş keçeler, sonradan Keçeci Hamamı’na götürülerek, göğüsle dövülmek sure ’tiyle pişirilmekte ve son şekli verilip Kullanıma hazır hale getiriliyor. Günümüzde Keçeci Pazarında ve Keçeciler Hanında imalatı Günümüzde halen yapılmaktadır.

“KEÇENİN FAYDALARI”

Keçe organik bir üründür, İyi bir yalıtkandır, Isıyı korur ve ısı kaybını engeller,  Radyasyondan insan vücudunu korur, Sırt, bel ve ayak ağrılarına iyi gelir,  Romatizmalı hastalıkları tedavi eder, negatif enerjiyi alarak beyni stresten arındırır, Vücudun kan dolaşımını dengeler, bünyesinde bakteri barındırmaz, üzerinde akrep ve yılan gibi, hayvanlar yürüyemez, radyasyon ışınlarını geçirmez, yıllarca sağlamlığını korur, anti bakteriyel özelliklere sahiptir

 “İŞLERİMİZDEKİ DURGUNLUĞUNU EKONOMİYE BAĞLIYORUM”

10 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen Abdulkerim Dört Budak, “ keçeleri köylerden toplatıyorum, topladığım keçeler eski keçelerdir yenileri değil, eki keçeleri hamamda pişiriliyordu, faydaları saymakla bitmiyor. İşlerimiz eskisi gibi fazla olmuyor sabah 11.00 dükkanı açıyorum 17.00 kapatmak zorunda kalıyorum, işlerimizdeki durgunluğunu ekonomiye bağlıyorum” dedi. 

“FİYATLARI 1500 LİRADAN BAŞLAYIP, 4 BİN LİRAYA KADAR DA ÇIKIYOR”

Abdulkerim Dört Budak konuşmasının devamında, “ keçe yapmadan önce yere bir bez seriyorlar, daha sonra beyaz bezin üstünde nakışları yapıyorlar, nakış’ın üstüne yünü serpiyorlar daha sonra yuvarlıyorlar, sonra pişirme işlemine geçiyorlar. Günümüzde makineler çıkmış anlayan olursa daha iyi olur, keçeler Türkiye’nin her yerinde yapılıyor, Konya, Afyon, Kayseri, Ağrı, Kocaeli, Çanakkale, İzmir’de yapılıyor. Fiyatları 1500 liradan başlayıp, 4 bin liraya kadar da çıkıyor.

Muhabir: Ayhan Kesici