Şanlıurfa’da kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalıklar, organik sebzelerden yapıldığı için yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Yaz aylarında organik sebzelerden yapılan biber, patlıcan, acur ve kabak kurutmalıkların sezonu başladı. Büyük boyutlarda yapılan kurutmalıklar daha çok lokantalarda tercih edilirken, küçük boyutlarda yapılan kurutmalıklar ise evlerde yemeklerde tercih ediliyor.

Kentte kurutmalık satışı yapan esnaf Reşit Korkmaz’a mikrofonumuzu uzatarak kışlık kurutmalıklarının yapımı ve fiyatı hakkında görüşlerini aldık.

Korkmaz, Urfanatik Mikrofonuna açıklamalarda bulunarak, kurutmalıkların organik ve özellikle tarla sebzesinden elde edilmesi gerektiğini, tarla ürünü olmazsa kurutmalıkların çabuk bozulacağını söyledi.

Koleksiyonerlerin Şanlıurfa'daki durağı Koleksiyonerlerin Şanlıurfa'daki durağı

“KURUTMALIKLAR DOĞAL BİR ŞEKİLDE KURUTULUYOR”

Kışlık kurutmalıkların sezonunun açıldığını söyleyen Reşit Korkmaz, “Kışlık kurutmalıklar başladı, bu saatten sonra tam zamanı, kurutmalıklar tezgahlarda yerini aldı. Yaz ayında kurutuyoruz bu saatten sonra kurutmalıklar kurumaz yenilir. Biber, patlıcan, acur, kabaklar güneşte kurutuluyor, kadınlar tarafından oyularak yapılıyor, kesinlikle ilaç kullanılmıyor, doğal bir şekilde kurutuluyor ve tarla sebzesinden elde ediliyor. Eğer tarla olmazsa kurutmalıklar çabuk bozulur” dedi.

“FİYATLARI 100 LİRADAN BAŞLAYIP 150 LİRAYA KADAR DA ÇIKIYOR”

Kimi vatandaş büyük, kimi vatandaş ise küçük kurutmalık tercih ettiğini vurgulayan Reşit Korkmaz, “Özellikle büyük kurutmalıkları lokantalar tercih ediyor, evlerde ise küçük olanlar tercih ediliyor. Fiyatları 100 liradan başlayıp 150 liraya kadar da çıkıyor. Her yer apartman oldu kimse kurutamıyor.  Daha çok kentte yaşayan vatandaşlar tercih ediyor, dilimlenmiş sebzeler bulunmakta bunlardan bazıları ise biber, patlıcan, kabak bunların dilimlenmiş, kurutulmuş olanı bulunmakta ve bunlar yemeklerde ve kahvaltılarda tercih ediliyor. Salçalı yoğurtlu meze yapanda oluyor, patlıcan, biber, domates ve kabağı birbirine karıştıranlarda oluyor. Eskiden patlıcanı yumuşattıktan sonra nohut ile sulu yemek tarzında yaparlardı.

Muhabir: Ayhan Kesici