Manisa'dan Şanlıurfa'ya Bisiklet ile gelecekler Manisa'dan Şanlıurfa'ya Bisiklet ile gelecekler

Özel günlerin vazgeçilmezi çiçekler artık her anın vazgeçilmezi olma yolunda ilerliyor. Her an her yerde elinde buketle bir kadın yada bir erkek görebiliyoruz. İşletmeler çiçeklere olan taleplerin Popüler kültür ve sosyal medya dolayısıyla arttığını belirtti.

Çiçekçi Ali Haklı artan nüfus ile beraber büyüyen şehirler ve artan talepler doğrultusunda kendilerinin de büyüdüğünü ve yaygın bir hale geldiğini ifade etti. Özel günler dışında atamalarda da sıklıkla tercih edildiklerini belirtiyor.
Urfanatik Mikrofonlarına konuşan Çiçekçi Ali Haklı, kadınların hoşuna gidenin çiçek alınması değil düşünülmek olduğunu söyledi.

“ÇİÇEKLER ARTIK SADECE ÖZEL GÜNLERDE TERCİH EDİLMİYOR”

Çiçekçi Ali Haklı; “ 21 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Gün geçtikçe Şanlıurfa büyüyor nüfus artıyor. Nüfus arttıkça talepler de artıyor. Çiçekçi sayıları da artıyor, eskiden az çiçekçi vardı şimdi artıyor. En fazla bu dönemlerde işlerimiz açılıyor. Evlenenler, nişanlananlar, kız isteyenler onlar için çikolatalar buketler hazırlıyoruz. En fazla talep gören bunlar diyebilirim. Atamalar olunca saksı çiçeklerinde satışlarımız artıyor. Her yıl içerisinde 5 özel gün var. Özel günlerde tabi ki satışlar fazla oluyor ama artık zaman eskisi gibi değil her dönem her şey satılıyor diyebilirim.
SEVGİLİLER GÜNÜ MECBURİYET”
Ali Haklı, sevgililer gününde çiçek almanın zorunluluk halini aldığını; “Sevgililer günü mecburiyete dönüştü. Her erkek o gün çiçek almak zorundaymış gibi düşünüyor. O yüzden o gün satışlarımız çok yüksek oluyor” ifadeleriyle belirtti.

“ERKELERE PEK HİTAP ETMİYOR”

Çiçekçi Ali Haklı;

“21 yıllık meslek hayatımda gelip erkek arkadaşlarına çiçek alması beni çok şaşırtmıştı. Suriye de bu gelenek mevcutmuş. Sorduğum zaman onlar için  özel günlerde partnerlerine kadınların çiçek aldığını ve bunun gelenek haline geldiğini belirtmişlerdi. Burada öyle bir şey yok. Özellikle de toplum içerisindeyken erkekler çiçek alınca ilk bakışta mahcup hissediyor. Tabi buketler, güller ve karanfil tarzı çiçekler için konuşuyorum. Saksı çiçeği dışında diğer çiçekler bizim ülkemizdeki erkelere pek hitap etmiyor”
BÜYÜK MALİYET”

Çiçekçi haklı, son olarak;

“Her şeyle beraber çiçek fiyatları da artıyor. Bir gülün yetişmesinden buraya gelmesine kadar birçok aşama var. Onlar için özel seralar kuruluyor, özel seralarda doğalgaz sağlanıyor. Artık havalar serinliyor mesela doğalgaz mecburiyet olacak. İçerinin ısısını ayarlanarak çiçeklerin açması sağlanacak. Bu büyük bir maliyet. Onun yanı sıra çalışan personellerin maliyetleri de çok yüksek. Bugün kaliteli bir gülün fiyatı 50 TL’den aşağı değildir. Bir sürü gül markası var her biri kendi arasında kalite ve görünüm olarak ayrılıyor. Bir buket ortalama 400 TL civarında satılıyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: Seher Ağaç