Yaşam

Şanlıurfa’da Suyun Gücü: 2 Milyon Dekar Arazi Suya Kavuştu

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Şanlıurfa'da son 22 yılda önemli su projelerini hayata geçirdi. Genel Müdür Mehmet Akif Balta'nın verdiği bilgilere göre, Şanlıurfa'ya 111 milyar 840 milyon TL değerinde 112 tesis inşa edildi. Bu yatırımlar sayesinde 2 milyon 238 bin 900 dekar arazi suya kavuştu.

Abone Ol

DSİ'NİN ŞANLIURFA'DAKİ YATIRIMLARI:

Sulama Tesisleri: 42 yeni sulama tesisi ile 2 milyon 238 bin 900 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı.

Baraj ve Göletler: 4 baraj ve 4 gölet ile 37,28 milyon m³ maksimum depolama hacmine ulaşıldı. Şu anda 1 barajın yapım çalışmaları devam ediyor.

Taşkın Koruma Tesisleri: 21 taşkın koruma tesisi tamamlanarak Şanlıurfa şehir merkezi ve birçok yerleşim yeri taşkın riskinden korundu. 3 adet taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmaları devam ediyor.

Arazi Toplulaştırma: 7 milyon 649 bin 580 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı.

Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi: 1 HES tesisi işletmeye alınarak yıllık 124 GWh enerji üretimi sağlandı.

Şanlıurfa’ya yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “Kadim kültürümüzden gelen, ‘suyu koruma ve sürdürülebilir kullanma’ anlayışımızı, modern tekniklerle birleştirip; son 22 yılda Şanlıurfa’da inşa ettiğimiz 42 sulama tesisi ile 2 Milyon 238 Bin 900 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık. Şanlıurfalı çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu. Üretilen tarımsal ürünler, milletimize ve memleketimize fayda sağladı.” dedi.

İNŞA ETTİĞİMİZ BARAJ VE GÖLETLERİMİZDE DEPOLUYORUZ

Şanlıurfa’daki toprak yapısının ve iklim şartlarının üretime çok uygun olduğuna dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Coğrafi ve iklimsel özellikleri büyük bir özveriyle değerlendiren çalışkan Şanlıurfalılar için; son 22 yılda, 97 Milyar 220 Milyon TL yatırım yaparak 112 adet Tesis inşa ettik. Şanlıurfa’da son 22 yılda hizmete aldığımız 4 baraj ve 4 gölet ile 37,28 milyon m³ maksimum depolama hacmine ulaştık.” dedi.

1 BARAJ’DA İNŞAAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “Şanlıurfa’nın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni depolama tesisleri inşa ediyoruz. Şu anda 1 barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajın tamamlanması ile 1336 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak gördüğümüz depolama tesislerimizde depolayacağımız ‘bir damla suyun dahi’ israf edilmeden çiftçilerimize ulaşması için mücadele ediyoruz.

TAŞKINLARI KONTROL ALTINA ALMAK İÇİN PROJELER ÜRETİYORUZ

Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan 21 adet taşkın koruma tesisi ile Şanlıurfa şehir merkezi, 40 adet yerleşim yeri ve 1233 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 3 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz.

TARLALARDA TOPLULAŞTIRMA İLE ÇİFTÇİLERİM MEMNUN

Şanlıurfa’da toplam 7 milyon 649 bin 580 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını açıklayan Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Şanlıurfa’da Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 34 adet proje tamamlanarak, 7 milyon 649 bin 580 dekar alan tescili yapılmıştır. Şanlıurfa’da 843 adet mahalle, arazi toplulaştırmasından faydalanmış olup bunun 47 adedi 2. toplulaştırmadır. Ayrıca 108 tanesi 2. Toplulaştırma olmak üzere toplam 157 mahallede toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinden faydalanan çiftçilerimizin memnuniyetini takip ediyoruz. Bir zamanlar bu projelere ‘ön yargı’ ile yaklaşan çiftçilerimiz, başarılı uygulamaları ve toplulaştırmanın faydasını gördükçe, teşekkürlerini iletiyorlar. Sahadan aldığımız bu geri dönüşler doğrultusunda yeni projeler üretmeye devam ediyoruz ” dedi.

SUYUMUZDAN ALDIĞIMIZ GÜÇ ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Şanlıurfa’da son 22 yılda 1 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 124 GWh enerji üretimi sağlandığını ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta “DSİ olarak gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek ülkenin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğimizi” belirterek “kullandığımız her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmamız tavsiyesiyle sözlerimi noktalıyorum.” dedi.