Kültürü ve değerleriyle sadece Türkiye’de değil Dünyada da ün yapmış Şanlıurfa’da sadece 3 kişi tarafından sürdürülen Tarak sanatı yapımı yaşatılmaya çalışılıyor.
Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken tarak tamamen doğal yollardan doğal malzemelerle yapılıyor. Her bir tarak yapım aşamasının 2 saat sürdüğü belirtildi.
Urfanatik Mikrofonlarına Konuşan Tarak Ustası Mahmut Çaycı, kendisinden sonra bu mesleği yapacakların olmasına sevindiğini belirtirken Şanlıurfa halkına kültürel değerlerimize sahip çıkalım çağrısı yaptı.
“TARAK USTALARININ 3 TANESİNDEN BİRİ BENİM”
Tarak ustası Mahmut Çaycı;
“Yaklaşık olarak bu meslekle 6 yıldır uğraşmaktayım . Yaklaşık 47 yıldır bu meslekle güneydoğuda kimse uğraşmıyordu. Denizli’den ustası getirilip bu mesleği bize öğreterek tekrardan bu mesleğe hayat vermemizi sağladı. Şuanda Türkiye’deki tarak ustalarının 3 tanesinden biri benim, benim asıl mesleğim terzilikti.”
“KOÇ BOYNUZUNDAN VE KAVAL KEMİĞİ”
Uzunca bir süre valinin terziliğini yaptığını belirten usta Çaycı; “Valilikte el sanatlarına çok önem veriliyordu özellikle kemik tarağa , bu sanatın mutlaka Urfa’da yapılması gerekiyordu. İlk zamanlar halk bu mesleği bilmiyordu, daha sonra medya yoluyla öğrendiler. Daha sonra Balıklıgöl Rızvaniye Külliyesi el sanatları adı altında açılmıştı. Bu meslekler burada tanıtıma sunuldu. En büyük desteği medyadan geldi. Koç boynuzundan ve kaval kemiğinden yapılırdı” dedi.
“EN GÜZEL TARAK KOÇ BOYNUZUNDAN YAPILIR”
Tarak ustası Mahmut Çaycı konuşmasında;
“En güzel tarak koç boynuzundan yapılır. Boynuzu alırken birden fazla aldığını söyledi. İki yıl bekletilip kurutuluyor. İçindeki ilik çıktıktan sonra üç parçaya bölünüyor, yakılıp presleniyor. Çarka vurulup dişleri açılıyor . daha sonra rengi açılıyor. Bir tarağın yapım aşaması kesmesi preslemesi ve ateşlemesi ile birlikte 1 buçuk iki saati alıyor” ifadelerine yer verdi.
“3 ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİM”
Son olarak, usta Çaycı;
“Amacım bu mesleğe öğrenci yetiştirmekti 3 öğrenci yetiştirdim. Benden sonra bu mesleği yapacak kişiler var. Sanat insanın ruhunu dinlendirir. Yabancıların bu tarak yapım sanatına ilgisi çok büyük, bu taraklar sağlık açısından çok iyidir. Saçta elektriklenme , kepeklenme ve kırılma yapmaz. Saç dökülmesi egzama kullanılan plastik taraklardan kaynaklanıyor. Bu mesleğin unutulmaması için benden sonra devam edebilmesi için öğrenci yetiştirdim.”
Muhabir: Seher Ağaç