Gündem

Şanlıurfa'daki ölümler Bakan Yumaklı'ya soruldu

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplanması için soru önergesi verdi.

Abone Ol

Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Şanlıurfa’da vatandaşlar serinlemek amacı ile tehlikeli olmasına rağmen baraj ve sulama kanallarına giriyor.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan,  özellikle yaz aylarıyla birlikte gittikçe artan ve her yıl ortalama 50-60 kişinin boğulma vakası yaşadığı kentte , sulama kanallarıyla ilgili önlemlerin alınması, arama-kurtarma çalışmalarının arttırılması, yerleşim yerlerinde ve yakınlarında yer alan kanallarla ilgili güvenliğin sağlanması hayati önem taşıdığını belirtti.

Urfa ve ilçelerinde, bilindiği kadarıyla ondan fazla suda boğulma vakası olmuş ve bunların bazıları ne yazık ki ölümle sonuçlanmıştır. Ölümle sonuçlanan çok sayıda boğulma vakası, sulama kanallarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine ve bu tür trajik olayların sıklığını göstermektedir. Bu tür vakalar hem bölge halkının hem de genel kamuoyunun güvenliğini tehlikeye atmaktadır.” Dedi.

için soru önergesi verdi.

İŞTE SORU ÖNERGESİ

1. Son beş yıl içinde sulama kanallarında meydana gelen boğulma vakalarının sayısı nedir? Bu vakalarla ilgili detaylı bir rapor mevcut mudur?

2. Sulama kanallarının güvenliği ile ilgili olarak alınan mevcut önlemler nelerdir? Bu önlemler yeterli görüyor musunuz, yoksa iyileştirme çalışmaları planlanıyor mu? Bu kapsamda yapılmış ve kısa vadede yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

3. Sulama kanallarının etrafında güvenlik bariyerleri, uyarı levhaları veya diğer koruyucu önlemler mevcut mudur? Mevcut durumda bu önlemlerin eksik olduğu veya yetersiz kaldığına dair olay yeri inceleme ve tespit yapılmış mıdır?

4. İ.K.’nin sulama kanalına düştüğü yerde, herhangi bir su akımına kapılmasını engelleyici bariyer, kurtarma havuzu, can simidi, tutunma yeri vs gibi kaza sonrası kurtulmaya yönelik tedbirler var mıdır, olmamasının nedeni ve sorumluları kimlerdir?

5. İ.K.’nin sulama kanalına düştüğü iddiasının yetkililere bildirilmesi ardından hangi arama-kurtarma çalışmaları yapılmış mıdır? Gerekli ve yeterli profesyonel arama personeli ve ekipmanı sağlanmış mıdır?

6. Bölge halkını sulama kanallarının tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla yürütülen eğitim programları veya kampanyalar var mı? Bu tür programların etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?

7. Bu tür olayların önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Yerel Yönetimler ve diğer ilgili kurumlar arasında nasıl bir iş birliği ve koordinasyon sağlanmaktadır?

8. Sulama kanallarındaki güvenlik önlemlerini artırmak ve boğulma vakalarını önlemek amacıyla alınacak yeni tedbirler veya projeler var mı? Bu konuda herhangi bir plan veya proje başlatılmış mıdır?