Gündem

Şanlıurfalılar Yangına Hazır mı? İşte Şaşırtan Cevaplar!

Şanlıurfalılar yangın anında ne yapacağını, hangi numarayı arayacağını biliyor mu? Urfanatik mikrofonlarına konuşan vatandaşlar yangın ile ilgili bakın ne kadar bilinçli…

Abone Ol

Urfanatik-Vatandaşların yangın ile ilgili tedirginlikler devam ediyor. Şanlıurfa’da vatandaşlara yangın ile ilgili ne kadar bilinçli olduklarını, evlerinde veya iş yerlerinde yangın tüpünün olup olmadığını sorduk.

Vatandaşların geneli evlerinde ve işyerlerinde yangın tüpünün olmadığını ifade ederken yangına karşı ise yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Peki Şanlıurfalılar yangın tüpünü kullanmayı biliyor mu? Konuya ilişkin urfanatik.com mikrofonlarına özel açıklamalarda bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mehmet Tosun, ev ve iş yerlerinde çıkabilecek yangına ilişkin uyarılarda bulundu.

“YANGIN ANINDA NELER YAPILMALI”

Eğitim şart diyen İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mehmet Tosun; “En az evde bir kişinin yangınla ilgili müthiş bilgiye sahip olması lazım. Tüpün nasıl kullanılacağı ile ilgili en az 6 kg'lık bir tüp evde bulunması gerekiyor. Kesinlikle kaynağına tutulması gerekiyor yangın tüpünün. Üçüncü kattan atlarsanız eğer ölüm riskinizin olduğuyla ilgili bir bilgi var dünyada. Siz 11-12. Kattan atlarsanız bu bir seçenek haline gelmiyor. Atlamanın son çare olduğunu düşünüyoruz. Yangın olduğu anda eğer bir odadaysanız kesinlikle tahliye ekiplerini beklemeniz gerekiyor ve odadaki sızıntıyı indirgemeniz gerekiyor. Bu ıslak havluyla olabilir. Eğer odanızda yangın çıkmışsa bunu boğma yöntemiyle yapabilirsiniz. Kendi elbiseleriniz, yangın merdiveni, yangın battaniyesi varsa eğer bununla yapabilirsiniz. Yılda bir sefer tüplerin yangın ekiplerinin tamamının kontrol edilmesi gerekiyor ehil kişilerce ve bunların kayıt altına alınması gerekiyor. İnsanların yangın, acil durum, deprem, sabotaj ve birçok acil durumla ilgili danışmanlık alması gerekiyor” sözlerini sarf ederken Şanlıurfalılara seslendi.

“MÜDAHALEYE DAİR HİÇBİR ŞEY BİLMİYORUM”

Hiçbir bilgiye sahip değilim diyen Nahide Görgülü; “Yok, yangın tüpü ve yangın anında yapılacak müdahaleye dair hiçbir şey bilmiyorum. Üzüldük Bolu’da yaşanan olay için milletin devletin başı sağ olsun. Yangın anında vallahi ne yapacağım? İlk önce dışarıya kaçacağım başka bir şey yok tüp yok suyla hiç olmaz. Arayacağım bir numara bilmiyorum sadece eşimin numarasını, oğlumun numarasını biliyorum. Eğitim almayı isterdim” ifadelerini kullandı.

“YAŞADIĞIM YERDE YANGIN TÜPÜ YOK”

Yaşadığı yerde tüp olmadığını aktaran Ahmet Tunçbulan; “Yaşadığım yerde yangın tüpü yok ama yangın anında ne yapacağımı biliyorum. Yani köyde genellikle kuyu var hortumu çektiniz mi otomatikman zaten itfaiye borusu gibi. Yangın anında Kendimi battaniye sarıp salondan geçmeye çalışırım. Bence zaten yangın olmadan önce bütün tedbirler alınmalı. Şanlıurfa’da yangın eğitimi verilse dahi vatandaşların pek dikkate alacağını düşünmüyorum” ifadelerinde bulundu.

“EVDE PEK YANGIN TÜPÜ BULUNDURMUYORUZ”

Yangın anında neler yapacağını açıklayan Ömer Saray; “İş yerinde 1 veya 2 yangın tüpü mevcut ama evde pek bulundurmuyoruz. Neden diyecek olursanız genel bir kültür yok aslında bulunsa çok iyi. Yangın anında ne yapacağımı biliyorum. tutuşan yağ ise kesinlikle onun üzerine su atmıyoruz çünkü daha fazla tehlike yaratıyor. Kesinlikle su atmayacağız. En mantıklısı ilk önce gidip tüpümüzü o enerjiyi kısacağız. Enerjimizi kıstıktan sonra en mantıklı ıslak bir battaniye ile yada bir çarşafı ıslatarak o yangının o enerjinin çıktığı yerin üzerini kapatacağız. Yangın çıktığı zaman muhtemelen yani biz halkımızı daha fazla bilinçlendireceğiz. Yangın hakkında yangın tüpü hakkında daha fazla bilgilendireceğiz daha fazla böyle etkinliklerin olunması A'dan Z'ye kadar yani beş yaşındaki bir çocuğu da eğitmemiz gerekiyor yetmiş yaşındaki bir çocuğu da eğitmemiz gerekiyor. Her şey eğitmekle olur yani muhakkak yangınla ilgili bilinçlendirici eğitimler verilmeli” ifadelerinde bulundu.

“YANGIN ESNASINDA 112’Yİ ARAMAMIZ GEREKİYOR”

Yangın için eğitimin şart olduğunu aktaran Lütfiye Ağa; “Evimde yangın tüpü yok. Yangın anında yanılmıyorsam 112’yi aramamız gerekiyor. benim yangın anında düşüncem kalın bir battaniyeyi ıslatarak yanan yerin üzerine atmak veya kapının altına yerleştirip gelen dumanı engellemek. Ben bu bilgileri telefonumdan öğrendim. Sürekli olarak denk geldiğim videolar dolayısıyla bilgi edinmiş oldum yoksa özel olarak gidip aldığım bir eğitim olmadı. Yangınla ilgili gerçekten önlem alınmalı bence ev ev dolaşıp bilgilendirme yapmaları gerekiyor. her evde mutlaka bir yangın tüpü olması lazım belki olur da müdahale edebilirler. Bolu’da yangın oldu o kadar insan yaşamını yitirdi bunun önlemi alınmalı. Onlarda çabalamış havlu yerleştirmiş kapının altına diye duyduk. Orada da yangın merdiveni yok diye duyduk burada da birçok binada yangın merdiveni yok” dedi.

“YANGINA SUYLA MÜDAHALE EDERİM”

Son olarak, Bayram Rusum konuşmasında; “Yok ben yangın anında olaya nasıl müdahale edeceğimi pek bilmiyorum ancak suyla müdahale ederim. Bizim başka müdahale edeceğimiz herhangi bir şey yok. Yangın anında 112’yi bir de itfaiye ararım. Yangınla ilgili illaki eğitim verilmeli. Vatandaşlar yeterince bilinçli değil. Yangın merdivenleri de yetersiz” ifadelerine yer verdi.