Yüzyıllardır Anadolu'nun birçok bölgesinde severek tüketilen ve geleneksel içecek haline gelen meyan balı şerbeti sağlık açısından faydalı olması nedeniyle Şanlıurfa’da kış ayında da vatandaşın ilk tercihi oldu.

Yanbalıı

Fırat nehrin kumlu topraklarında yetişen meyan bitkisi zorlu işlemlerden geçtikten sonra yaz, kış demeden Şanlıurfa’da genellikle seyyar satıcılarının tezgâhlarında yer alıyor.

Tanal Duyurdu: Ankara Milletvekili Hayatını Kaybetti Tanal Duyurdu: Ankara Milletvekili Hayatını Kaybetti

Yanbalı

Şanlıurfa'nın yazları aşırı sıcak, kışları ise oldukça soğuk olmasına rağmen vatandaşlar hava şartlarına aldırış etmeden meyan şerbetini tüketmeye devam ediyor.

Meyan Kökü

Kentte meyan balı satışı yapan Mehmet Emin Zonturlu, babadan kalma mesleğini 47 yıldır Şanlıurfa’da severek yaptığını, meyan balının böbrek taşına, mideye, idrar yoluna, şeker hastalığına iyi geldiğini söyledi.

Meyan Şerbeti-1

“MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR”

Havaların soğuk olmasına rağmen vatandaşların meyan şerbetine ilginin olduğunu beyan eden Mehmet Emin Zonturlu, “ meyan kökü şerbeti birçok hastalığa iyi geliyor. Böbrek taşına, mideye, idrar yoluna, şeker hastalığına iyi geliyor. Bu mesleği babadan kalma olarak devam ediyorum, babam kendisi bu işi yaptı bende 47 yıldır bu işi yapıyorum. Meyan şerbetini kendimiz dövüp yapıyoruz” dedi.

Mehmet

“VATANDAŞLAR SICAK VE SOĞUK HAVALARA ALDIRIŞ ETMEDEN MEYAN ŞERBETİNİ İÇİYORLAR”

Mehmet Emin Zonturlu konuşmasının devamında ise, “ Meyan kökü Batman’ın Fırat kenarından geliyor siyah kumdan yetişen meyanla şerbet yapıyoruz vatandaşlar sıcak ve soğuk havalara aldırış etmeden içiyorlar faydalı olduğundan dolayı tüketiyorlar. Geçen yıla oranla her şey iki katına çıktı bizde bu nedenle şerbeti 15 TL’den satıyoruz” diye konuştu.

Editör: Ayhan Kesici