Yaşam

Şanlıurfalıların sıcak havalara karşı çaresi

Türkiye'nin en sıcak bölgelerinden biri olan Şanlıurfa'da hava sıcaklıkları her geçen gün artıyor. Kentte yaşayan vatandaşlar güneşten korunmak için serin ve gölgeli alanları tercih ediyor.

Abone Ol

Şanlıurfa da özellikle temmuz ve ağustos aylarında gün içerisinde 40-45 dereceyi bulan hava sıcaklığı, şehir sakinlerini bunaltıyor. Yaşlısından gencine bütün vatandaşlar serinlemek için çareyi tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi’ndeki gölgelik alanlarda, klimalarda, parklarda ve köylerde arıyor.

Uzmanlar, güneşin en yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini, güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanmanın önemini vurgulayarak, sıcaklıkların artmasıyla birlikte dikkatli olunması gerektiğini belirttiler.

“SICAK HAVA İNSANLARI BUNALTIYOR TANSİYONU DA YÜKSELTİYOR”

Vatandaşların temmuz ve ağustos ayının beklemesi gerektiğini beyan eden Hasan Güç” soğuk hava diyor ki narım da hoş nurun da hoş.  Havanın kışı da güzel yazı da güzel. Biz Allah’ın kullarıyız sıcağa da soğuğa da dayanacağız.  Sıcak havalarda evde veya parklarda gölgeleniyoruz. İnsanları soğuk hava nasıl etkiliyorsa, sıcak havada öyle etkiliyor. Rabbim bu sıcaklıkların yanına gölgelik vermiş, gölgelenelim ve korunalım diye. Sıcak hava insanları bunaltıyor, tansiyonu yükseltiyor, terlediğin zaman vücuttaki sıvı azalıyor. Son olarak şunu söylemek istiyorum, vatandaşların Cenab-ı Allah’ın sıcağına katlanmalarını ona kulluk etmelerini, ondan razı olmalarını istiyorum” dedi.

“GÜNEŞİN TAM TEPEDE OLDUĞU ZAMAN DIŞARI ÇIKILMAMALIDIR”

Genelde park, bahçe, kafe gibi serin yerlerde takılmayı daha çok sevdiğini belirten Batuhan Köse” Sıcaklar bizleri tabi ki de etkiliyor. Mesela insan ne kadar olsa da sıcak havalarda vücut çalışmıyor. Vatandaşlara şunları öneriyorum, bol bol su tüketmelerini, güneş altında gezmemelerini, güneş kremini sürmelerini ve güneş gözlüğü varsa onu kullanmaları gerektiğini tavsiye ediyorum. Sıcaklık biyolojik olarak insanın vücudundaki proteinlerin çalışmamasını sağlıyor. Çalışmamasını sağladıktan sonra insanlarda hareket kısıtlaması yaşanıyor. Tansiyon şeker gibi hastalıkları da tetikliyor. Güneşin tam tepede olduğu zaman dışarı çıkılmamalıdır” şeklinde konuştu.

“KLİMA OLMADIĞI ZAMAN URFA’DA ÖLÜMDÜR”

Havaların fazla ısınmadığını ifade eden Abdullah Fırat” genel olarak Urfa’da baktığım zaman insanlar balıklıgöl çevresinde veya kendi bağ evlerinde gölgelendiklerini görüyorum. Urfa sıcak değil, bildiğiniz yanıyor her yer. Urfa’ya sıcak demeyeceksiniz klima olmadığı zaman Urfa’da ölümdür. Vatandaşlar genelde gece işlerini yaparlar. Taş evler veya klimalar ile serinliyorlar. Normal bir sıcaklık değil ki” ifadelerine yer verdi.

“SERİN BÖLGELERDEN GELEN VATANDAŞLAR BU SICAKLARDA PROBLEM YAŞAYABİLİR”

Hava sıcak olduğunda köye gittiğini söyleyen Ali Kaya” sıcak haya alışkın olduğumuz için fazla bir şey olmuyor. Hava tabi ki de çok sıcak. Serin bölgelerden gelen vatandaşlar bu sıcaklarda problem yaşayabilir. Sıcak havalarda soğuk içecekler, kola, su tercih edilebilir. Bu aralar çok krizler yaşanıyor”
dedi.

URFANATİK GAZETESİ