Bu yaklaşımın en büyük avantajı glokom ve katarakt ameliyatlarının aynı oturumda çözümlenmesidir. Bu durum özellikle yaşlı ve sistemik sorunları olan hastalar açısından önem taşır. Bununla beraber aynı seansta hem glokom kontrolünün hem de görsel rehabilitasyonun sağlanmış olmasıdır.
Glokom göz içi sıvının dolaşımının engellenmesi ya da dışa akımının da direncin artması sonucu göz içi basıncının gözün tolere edebileceği düzeyin üzerine çıkması ve buna bağlı geri dönüşsüz görme siniri harabiyeti ile karakterize hastalıklar gurubudur.
Katarakt, halk arasında “göze perde inmesi” olarak da bilinir. Doğal göz merceğinin matlaşması ve yüzeyinde oluşan çeşitli lekelenmelerle birlikte saydamlığını yitirmesiyle oluşan bir göz hastalığıdır. Katarakt başlangıç aşamasında, yakın görmede bulanıklaşma ve algılanan renklerde solma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Birecik Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Mustafa Bülbül,
"Hastamız glokom ( göz tansiyonu) nedeniyle iki yıldır dış merkezde takip edilmiş bize başvurduğunda tedaviye rağmen göz tansiyonu 40 larda seyrediyordu , hastamızı muayene ettiğimizde dar açılı glokomu olduğu ve dışarıda iki defa periferik iridotomi yapıldığı , optik sinirinde ciddi bir atrofi geliştiği ve tüm bunlara rağmen göz tansiyonunun çok yüksek seyrettiği görüldü, hastamızı birkaç kez daha kontrole çağırıp tedavisini yeniden düzenledik fakat tansiyonları düşmedi, bizde hasta ile konuşup ameliyat kararı verdik ve hastamızı Birecik Devlet Hastanesinde ilk defa yapılan kombine fako+ trabekülektomi ameliyatı dediğimiz hem katarakt ameliyatı hem de glokom ameliyatını beraber gerçekleştirdik. Postop ertesi günü hastamızı muayene ettiğimizde göz tansiyonun normal olduğunu ve herhangi bir postop görülebilecek hipotoni, hipertoni, veya seidel görülmedi, hastamızın tedavisini düzenleyip şifa ile taburcu ettik ve kontrollerinde tansiyonları 16 civarında olup gayet iyi seyretmektedir, hastamıza tekrardan geçmiş olsun diyorum, şifalar diliyorum” dedi.