Urfanatik-Şanlıurfa’da yer alan at çiftliği kent sakinlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Sadece gidip kısa zaman geçirenlerin yanı sıra at eğitimi alarak usta at binici olmak isteyenlerin de sayısı gün geçtikçe artıyor.
Eğitimlerini tamamlayan kişiler daha sonra ise kendi atlarını satın alabiliyor ve gruplarla kamp ve safariler yapabiliyor.
Eğitim seansları ve ücretleri ile ilgili de bilgi veren Binicilik Eğitmeni Bayram Yıldırım Şanlıurfa’da kadın seyislerin olmayışından yakındı.
Şanlıurfa’da kadın seyislere ihtiyaç olduğunu belirten Binicilik Eğitmeni Bayram Yıldırım, eğitim alan kadın sayısında yaşanan artışın kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.
Kadınların toplumun temel taşı olduğuna vurguda bulunan Binicilik Eğitmeni Şanlıurfa’da gerçekleşen yarışlarda özellikle kadın seyisler görmek istediğini belirtti.
Urfanatik mikrofonlarına konuşan Binicilik Eğitmeni Bayram Yıldırım at binmenin inceliklerini anlatırken başarılı bir eğitimin de püf noktalarına değindi.
“ATLARA RAĞBET ÇOK AMA BİNİCİLİĞE ÇOK ZAYIF”
Binicilik Eğitmeni Bayram Yıldırım; “15 yıla yakın antrenörlük yapıyorum. Binicilik antrenörüyüm aynı zamanda. Düz Koşu antrenörüyüm. 10 yıla yakında Şanlıurfa'da hizmet veriyorum. Birkaç özel yerde çalıştım yani hipodrom dışında. Aynı zamanda terapi çiftliklerde falan o şekilde Bilinç eğitimlerini verdik. Şanlıurfa'da atlara ilgi çok şu şekilde yarış ve hipodrom olduğu için aslında çok ama binicilik olarak çok zayıf. Yani biniciliği biz geliştirmeye çalıştık burada. Kaç yıldır emek veriyoruz. binici kültürünü yeni yeni geliştirdik. Kendileri gelip burada eğitim alıp kendi atlarına biniyorlar. Atlara aslında rağbet çok ama biniciliğe çok zayıf” ifadelerinde bulundu.
“LİSANSLI KADIN BİNİCİLER”
Kadın seyisin olmadığını belirten ve durumdan şikayetçi olan Binicilik Eğitmeni Yıldırım; “Kadın binici çok artık. Hatta lisanslı biniciler de var kadın olarak. Ama seyis az var. Yani at bakan kişi, daha önce hipodromda seyis kursları açıldı. Mezun edilen kadınlar var ama tam olarak nerede çalışıyorlar şu an nereye gittiler bilmiyorum. Ama bu bir gerçektir yani. Bir kadının ata bakması farklı. Erkeğin bakması farklı. Yani arada çok büyük bir fark var. Avrupa sistemi yavaş yavaş kadınlara dönüyor. Biz de biraz daha o konuda geri kaldık” ifadelerini kullandı.
“ŞANLIURFA’DA ENDONEZ YARIŞI”
Binicilik eğitimini tamamlayanlar ile birlikte gerçekleştirilen eğitimlere değinen Binicilik Eğitmeni Yıldırım konuşmasında; “Atlı okçuluk yaptık burada. Atlı okçuluk için öğrencilerimiz Nevşehir'e gitti yarışmaya aynı şekilde birkaç tane öğrencimiz geçen Gaziantep'e gitti lisans almaya, yarışa hazırlanmak için engel atlama yarışmalarına. İleriki tarihlerde umut ediyorum burada Endonez yarışı olacak. Biz talepte bulunduk hipodrom da kabul etti. 20 km-60 km arasında Endonez yarışı olacak Şanlıurfa'da. Yani tabii burada talebimiz kadınların daha aktif olması bu yarışmada. Geçen dönemlerde de oldu yarış kadın sıkıntısı yaşadık, kadın binici sıkıntısını yaşadık. Burada kadınların da yarışa girmesini istiyoruz. Onun için kadın talebi daha çok olmasını istiyoruz, onları bekliyoruz. Yarışlar daha renkli olur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
“EN ÇOK EĞİTİM ALAN KADINLAR AMA GERİ PLANDA KALAN DA ONLAR”
Eğitimde kadınların ilgisinin çok olduğundan bahseden binicilik eğitmeni bayram Yıldırım; “Eğitim almaya gelenler arasında en çok kadın var ama tabii doğu olduğu için bu tür aktivitelerde kadınlar bu sefer geri planda. Yani kimisi doktordur, kimisi işte öğretmen de diyoruz işte bu tarihte işte şu var. Yok ben izin alamam ya da ben çalışıyorum ya da işte Şanlıurfa'da herkes işte bize bakacak. Bu şekilde biraz o konuda sıkıntı yaşıyoruz. Yoksa en çok aslında kadınların geldiği, tercih ettiği bir spor bu” dedi.