Tüm dünya, 11 Mart 2020`de Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi (küresel ölçekte yayılan bulaşıcı bir hastalık salgını) ilan edilen Koronavirüsünün neden olduğu salgını yakından izlemekte ve endişe ile takip etmektedir.
Koronavirüsünün bulaşıcılığı yüksek olup özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, yaşlılarda ve diyabet, kanser, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığı gibi önceden mevcut tıbbi durumları olan kişilerde daha ciddi semptomlara neden olmaktadır.
Çalışma yaşamı da küresel Koronavirüsü pandemisinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Ülke yönetimleri,iş verenler salgınla mücadelede, insanların güvenliğini, işletmeler ve işlerin sürdürülebilirliğini sağlamada kritik rol oynamaktadır. Çalışanların iş yerlerinde korunması, ekonomi ve istihdamın teşvik edilmesi, iş olanakları ve gelirlerin desteklenmesi konularında gereken önlemler alınması gerekmektedir.
Şantiye'de virüsten korunması alacağı bazı önlemler;
1)İşyerlerinde işyeri protokollerine korona virüs hakkında çalışanların uyması gereken kurallar hakkında görsel,yazılı ve sesli bilgilendirmeler yapılmalıdır.
2)İşyerinde bulaşıcı hastalıklardan şüphelenilen veya hastalık kapmış olan bireylerin nasıl izole edileceği ve olası vakaların nasıl rapor edileceği hakkında bilgilendirme yapılmalıdır.
3)Şantiye ve çalışanların yaşamını sürdüğü konteynır,yatakhane,yemekhane vb alanlarda Hijyen uygulamalarını güçlendirilmeli ve ilgili güvenlik önlemlerini alınmalıdır.
4)Olası bir hastalık durumunda müdahale edilecek acil müdahale ekibinin önceden belirlenmesi gerekmektedir.
5)Virüse yakalanmış olan hastanın işyerine gelmemesi evden çıkmaması ve kendini karantinaya alması konusunda ikna etmek gerekmektedir.
6)Şantiyeye gelen malzemelerin dezenfekte edilmesi ve dışarıdan gelen işçi ekibini şantiye alanına girmeden önce gereken dezenfekte işlemleri yapılması gerekmektedir.
7)Virüse yakalanmış olan işçinin muhtemel müdahale etkisi altında olan çevresini karantina altına alınmalıdır.
8)Şantiyede çalışma zorunluluğu olmayan işçilerin evde çalışmaları yürütmelidir.
9)Virüsün yapmış olduğu olumsuz etkiler sonucunda iş bitirmelerin uzaması konusunda yeni iş planları yapılmalıdır.
10)Virüsün ülkemizde günlük takibi yapılarak gelişen sonuçlara göre şantiye alanı düzenlenmelidir.
11) İşçilerin özellikler yemekhane girişlerinde ellerini en az 20 saniye boyunca yıkanmasına dikkat edilmelidir.
12)Şantiye alanına ulaşabilecek tüm alanlara dezenfekte malzemesi yerleştirilmesi gerekmektedir.
13)Şantiyede çalışan işçilerin sosyal mesafelerini koruyup en az 1 metre mesafe ile çalışmalıdır.
14)Şantiye alanı,yatakhane,yemekhane vb. yerleri sürekli dezenfekte edip havalandırılması gerekmektedir.
15)Şantiyede bulunan yatakhane ve yemekhanede ortak kullanılacak(havlu,tabak,kaşık çatal,bardak vb.)gereçlerin ortak kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
16)Şantiyede işlerilerin birbirlerine tokalaşma ve sarılma eylemlerini yapmaması konusunda yazılı ve görsel bilgilendirmeler paylaşılmadır.
17)Yemekhanede çıkan yemeklerin bağışıklık sistemini güçlendirecek yemekler verilmesi virüse karşı işçilerin mücadelesinde kolaylıklar sağlayacaktır.
"Bana bir şey olmaz" anlayışı hem kamu sağlığı hem de bireysel sağlık için tehlike arz etmektedir. İşverenler iş yerindeki hijyen prosedürlerini takip etmeli ve hastalıktan korunmanın sağlanabilmesi için kuralları sürekli olarak çalışanlarla paylaşmalıdır. Saha yöneticileri işçilerle görüşmeli ve bu prosedürleri yerinde tartışmalı, uygulanmasını sağlamalıdır.