TDK' ya göre Tasfiye kelimesinin anlamı; arıtma, ayıklama, temizleme, özleştirme, bir ticaret kuruluşunun batması, kapanması gibi sebeplerle hesapların kesilmesi, alacaklılara ortada kalan mal ve paradan paylarına düşen miktarın verilmesidir.
Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde sermaye şirketleri üç gruba ayrılır ve bu gruplar; anonim şirket, limited şirket ve paylı komandit şirket olarak sayılabilir. Sermaye şirketleri çeşitli sebeplerle tasfiye olurlar. Bu sebepler; ortakların anlaşmazlıkları, şirketin kuruluş amacına ulaşması, maddi yetersizlik, ortakların bu doğrultuda karar almaları ve rakiplerle rekabet edilememesi.
Şirketin tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararları, sermayenin en az yüzde yetmiş beşini oluşturan pay sahiplerinin olumlu oylarıyla alınır. Pay sahipleri tarafından alınan tasfiyeye giriş kararı, öncelikle şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilmelidir. Şirket esas sözleşmesinde başkaca ilan şekilleri öngörülmüş ise bu tür ilanlar da ayrıca yapılmalıdır. Şirket, genel kurul kararının ticaret sicilde tescili ile tasfiye haline girer.
Şirket, tasfiye süresince tüzel kişiliğini korur ve ticaret unvanını “tasfiye hâlinde” ibaresi eklenmiş olarak kullanır. Tasfiye sürecini genel olarak yürütecek olan tasfiye memurlarıdır. Tasfiye memurları şirket ortaklarından olabileceği gibi dışarıdan da atanabilir. Tasfiye memuru gerekli görülmesi halinde birden fazla kişi olabilir.
Şirket tasfiye sürecine girdikten sonra tasfiyeden vazgeçilebilir. Gerekli görülmesi halinde şirket ek tasfiye kararı alabilir.
Tasfiye süresince Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilecek üç çağrı ile şirket alacaklılarına alacaklarını talep etmeleri için çağrı yapılır. Yine bu süreçte şirkete borcu olanlardan da borçlar tahsil edilmeye çalışılır.
Tasfiye kararının alınmasından sonraki üç aylık sürenin dolmasıyla şirket alacağı genel kurul kararıyla nihai bilançoyu onaylar ve tasfiye sürecini tamamlamış olur. Tasfiye sürecinin tamamlanmasıyla genel kurul kararı tescil ve ilan edilir. Bu şekilde şirketin tüzel kişiliğine tasfiye yoluyla son verilmiş olur.
Bu hususların yanı sıra her ne kadar şirketin tüzel kişiliğine tasfiye yoluyla son verilmiş olunsa bile, şirketin vergi dairesine ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan sicil kayıtları devam edeceğinden dolayı tasfiye memurunun bu kurumlara ayrıca bildirim yapması gerekmektedir.