Kitaptaki tanımını bilmeyenler için öncelikle şirketin ne olduğunu kısaca açıklayalım. Şirketler kendi içlerinde çeşitli tür ve isimlere ayrılırlar. En sade ifadeyle belirli bir amaç için bir tüzel kişilik altında kişilerin mal, sermaye ve haklarını birleştirmeleridir. Ülkemizde en çok Limited Şirket tercih edilmektedir. Toplam şirket sayısının %82’ si Limited Şirkettir. Limited Şirketleri, Anonim Şirket ve kooperatifler takip etmektedir.
Ülkemizde gerçek anlamda bir şirketin tüzel kişiliğinin tüm gerekliliklerinin ve prosedürünün uygulandığı şirket sayısı sayılıdır. Genellikle finansman desteğine kolay ulaşma ve birden fazla ortağın birlikte iş yapması gibi sebeplerle şirketler kurulmaktadır.
Şirket çeşitli nedenlerle kapanabilir. Faaliyette bulunduğu sektör artık ihtiyaç duyulmayan bir sektör olabilir. Başka bir şirketle birleşebilir. Tasfiye edilebilir. Maliye politikaları, ihracat ve ithalatla ilgili bir gece de verilen kararlarla şirketler zor duruma düşürebilir.
Bir şirkette, şirket ortakları şirkete emanet bırakılan ve ileride fiyatı güncel fiyat üzerinden belirlenecek olan malları zimmetlerine geçirmedikleri sürece o şirket iflas etmez. Bunun yanında, şirket ortakları ihtiyatlı olmalıdırlar. Bazı zamanlarda, şu an da ülkemizin bulunduğu ekonomik şartlar gibi şirketi olduğu yerde tutabilmekte önemlidir.
Bir önceki paragrafı biraz daha açalım. Üretim işletmesine sahip bir şirketi örnek verebiliriz. Bu işletme sezonluk üretim yapan bir işletme olsun. Sezon başlangıcında ham maddenin daha sonra fiyatı belirlenmek üzere (emanet) alındığını var sayalım. İşletme bu hammaddeyi işleyip sattığı zaman, sattığı miktar kadar hammadde alması gerekir. Eğer sattığı hammadde kadar hammadde satın almaz ve ödemesini yapmadığı dolayısıyla fiyatı henüz belli olmayan hammaddeyi borçlanırsa iflasını beraberinde getirir. Hammaddeden elde ettiği ve sattığı ürünlerin karşılığını zimmetine geçirirse iflas kaçınılmaz olur. Ekonomi ve şirket yönetimi şansa bırakılamaz. Bir kesim okuyucu ya hammadde fiyatı düşerse şirket kârlı çıkmaz mı diyebilir? Ya fiyatlar düşmezse!