Doçent Dr. Ahmet Serdar Aytaç,  bu sütun bazaltlarını uzun zamandır bildiklerini, hatta 4 yıl önce Şanlıurfa Valiliği tarafından başlatılan Şanlıurfa Jeopark Projesi kapsamında bu alanı jeosit olarak tanımladıklarını (Siverek İskelesi Bazalt Sürunları (Mezra Köyü) ve bu şekilde koruma altına almayı hedeflediklerini,  ancak Jeopark projesinin diğer paydaş olan Büyük Şehir Belediyesi tarafından desteklenmediği için gerçekleştirilemediğini belirtti.

Türkiye ’de  başta Kula Salihli Jeoparkı olmak üzere, Sinop Boyabat, Kızılcahamam Güvem, Bartın Güzelcehisar, Afyon, Bolu, İstanbul çevresinde benzeri oluşumların olduğunu belirten Aytaç; Bazalt sütunlarının Urfa ve bölgemizde turizmin gelişmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Doç.Dr. Aytaç, ellerinde  radyometrik yöntemlerle yapılmış yaş  analizlerinin olduğunu ve bu analizlere göre o bölgedeki bazaltların yaşının 10 Milyon olduğunu ifade etti.  Doç.Dr. Aytaç, burada aynı zamanda Asya Kıtasında şuna ana kadar yaşı saptanmış en yaşlı akarsu taraçalarının da olduğunu belirterek buranın  bölgemizin jeolojik jeomorfolojik tarihinin önemli bir delili olduğunu ve mutlaka koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

Bulunan bazaltlar ile ilgili olarak basın kuruluşlarında maalesef çok ciddi bilgi kirliliği olduğunu bu bazaltların neredeyse dünyanın oluşumuyla aynıymış gibi abartılarak lanse edildiğini ya da dünyadaki 5 yerden biri şeklide ifadelerin doğruyu yansıtmadığını belirtti.

Aşağıda bu bazalt sütunları ve oluşumları ile ilgli detaylı ve bilimsel bilgilere yer verildi.

Vali Şıldak’tan Osman Nergis ve Mehmet Fethi Göktepe’ye ziyaret Vali Şıldak’tan Osman Nergis ve Mehmet Fethi Göktepe’ye ziyaret

BAZALT SÜTUNLARI NASIL OLUŞUR?

Yer kabuğundaki kırıklardan (faylardan) yeryüzüne çıkan mağmanın başlangıçtaki sıcaklığı oldukça yüksek olduğu için akışa geçer ve arazi yapısının uygun olduğu bölgelerde birikerek değişik kalınlıklarda lav örtüleri oluşturur ve soğumaya başlar. Bu lavlar alttan ve üstten soğurken % 5-10 oranında hacim kaybeder ve böylece sütunları oluşturan ilk çatlaklar oluşur (şekil 1). Bu çatlaklar, soğumaya bağlı olarak lavın kristallenmesi esnasındazamanla büyürler. Soğumanın lav kütlesinde alttan üste veya üstten alta doğru olması veya soğumaya suların katkıda bulunma durumu, oluşan sütunların şeklini ve biçimini etkiler. Soğumanın lav kütlesinin tabanından başlaması durumunda akma yüzeyine dik sütunlar oluşur (Şekil 2). Ancak yüzeysel suların, lavın üzerindeki çatlaklardan içeri sızması durumunda daha hızlı soğuma gerçekleşir ve bu durumda çeşitli yönlerde ve eğimde düzensiz sütunlar meydana gelir (Şekil 2).Lav kütlesi ne kadar homojen olursa, çatlaklar ve prizmalar da o kadar düzgün olur.
Yapılan bilimsel çalışmalar, altıgen biçiminde bazalt sütunlarının genellikle aynı kalınlıkta veya aynı jeokimyasal bileşime sahip lav akıntıları içerisinde geliştiğini ortaya koymuştur.
Kaynak: Haber Merkezi