Yaşam

Suriyeli Genç Şanlıurfa’da Hayata Tekrardan Tutundu

Suriye’deki iç savaştan yaralı olarak kurtulan Muhammed Ebadi, Şanlıurfa’da hat sanatı ile hayata yeniden tutundu.

Abone Ol

2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş nedeniyle yüzbinlerce vatandaş, komşu ülkelere sığındı. Suriyeli vatandaşlar için ilk kamp ise Türkiye'de açıldı.

2017 yılında çıkan savaştan yaralanan Muhammed Ebadi, ailesi ile birlikte Şanlıurfa’ya geldi. 

Şanlıurfa’da kursa gitmeyip internetten edindiği bilgilerle hat sanatını öğrendi. Yıllardır hat sanatıyla uğraşan Ebadi, mesleğini Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

Muhammed Ebadi, hat sanatına nasıl başladığını ve nasıl öğrendiğini Urfanatik mikrofonlarına anlattı. 

“HAT SANATINI İNTERNETTEN ÖĞRENDİM”

Hat sanatını internetten öğrendiğini söyleyen Hat Sanatçısı Muhammed Ebadi, “Suriyeliyim, Türkiye’ye 2017’de yaralı olarak geldim. Türk Devleti bize baktı. Özellikle Türk Devletine şükranlarımı sunuyorum. Ben şuan çalışan biriyim. İlk geldiğim altı yıl boyunca pazarlamacılık yaptım. Daha sonra hat sanatını öğrendim. Hat sanatını öğrenmem yaklaşık iki sene sürdü. Kursa gitmeyerek internetten öğrendim. Sonra çok çaba göstererek yaptım. Hat sanatını çok müsait zamanım olmadığı için internetten öğrendim. Kursa gitmek için hiç fırsatım olmadı. Çok çalışarak öğrendim” dedi. 

“HAT SANATINI EN ÇOK ÖĞRETMENLERE SATIYORUM”

Hat sanatını en çok öğretmenlere sattığını belirten Muhammed Ebadi, “Bu sanat özellikle sabır ister. Bu sanatta ne kadar sabırlı olursan o kadar da hızlı adım atarsın. Öğrenmek için ne kadar yavaş gidersen o kadar hızlı ilerlersin. Hat sanatını en çok öğretmenlere satıyorum. Özellikle Edebiyat öğretmenlerine ve elim sahibi kişilere satıyorum. Bütün yazdıklarımın hepsi yüksek adamlara gidiyor” ifadelerini kullandı. 

“NE KADAR EMEK HARCANIRSA O KADAR ZAMAN ALIYOR”

Yaptığı çalışmalarla bilgi veren Ebadi, “Benim yaptıklarım biraz değişik tabak, çerçeve, duvar ve tahta üzerine yapıyorum. Bardak üzerine kişiye özel yapıyorum. Ama bardak üzerinde silindiği için pek sipariş gelmiyor. En çok sattığım tabak, çerçeve ve özel istek üzerine duvara yazıyorum. İlk başladığımda bir tabağı yazmam yarım saat sürüyordu. Şuanda en fazla on beş dakika içinde veya yarım saatte bitiriyorum. Müşteri ne isterse ona göre yazıyorum. Ne kadar emek harcanırsa o kadar zaman alıyor. Fiyatlar 250 TL ile 500 TL arasında değişiyor” diye konuştu.