Ekonomi

Suriyelilerin Gidişi Sonrası Şanlıurfa’da Ev Fiyatları Düşecek Mi?

Suriye'de Esad rejiminin çökmesinin ardından Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı. Peki, Suriyelilerin geri dönüşü, Şanlıurfa’daki ev ve kira fiyatlarını nasıl etkileyecek? Bu sorunun cevabını öğrenmek üzere Urfanatik olarak mikrofonlarımızı emlakçı Halil Kaytan’a uzattık. Detaylar haberimizde…

Abone Ol

Suriye'de birçok kentin muhalif grupların kontrolüne geçmesi ve Beşar Esad’ın ülkeyi terk etmesinin ardından, Türkiye'de yaşayan Suriyeliler memleketlerine dönmeye başladı.

Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli'nin yaşadığı bilinirken, sınır komşu iller olan Şanlıurfa, Hatay, Kilis ve Gaziantep'te yoğun bir Suriyeli nüfusu bulunuyor. Özellikle Şanlıurfa'da işletmesi olan Suriyeliler, iş yerlerini kısa sürede boşaltarak Suriye'ye dönüyor.

Bizde Urfanatik.com olarak bu durumu değerlendirmek üzere mikrofonlarımızı Şanlıurfa'da faaliyet gösteren emlakçı Halil Kaytan’a uzattık.

Kaytan, Suriyelilerin gitmesinin bir yandan avantaj, bir yandan dezavantaj olduğunu vurguladı.

“SURİYELİLERİN GİTMESİ BİR YANDAN AVANTAJ, BİR YANDAN DEZAVANTAJ OLUŞTURDU”

Yükseliş ve faizin artırımından dolayı kiralarda durgunluğun yaşandığını beyan eden Halil Kaytan;

 “ Satışlar maalesef durdu. Ancak son zamanlarda kredi indirimi haberlerinin duyulmasıyla biraz hareketlilik olmaya başladı. Evet, öyle duyumlar ve söylentiler var.  Şehrimizde, ortalama 1 milyonun üzerinde Suriyeli mevcut. Suriyelilerin gitmesi bir yandan avantaj, bir yandan dezavantaj oluşturuyor. Gitmelerini çok sanmıyorum, çünkü işini ve evini kurmuş insanların bu düzeni bozup gitmeleri zor. Ancak şehirde işi olmayan, genelde işveren yanında çalışan Suriyelilerin gittiklerini duyuyoruz” dedi.

“SATIŞ DURDUĞU İÇİN İNSANLAR BAŞKA YATIRIM ARAÇLARINA YÖNELİYOR”

İnsanların farklı yatırım araçlarına yöneldiğini aktaran Halil Kaytan sözlerini şöyle sürdürdü;

 “Suriyelilerin yaşadığı yerler genelde şehrin alt seviyesinde olan yerler, mesela Bahçelievler, Topçu Meydanı, Ahmet Erseven gibi bölgelerde yoğunlukları fazla. Bu bölgelerde talep azaldığında fiyatlarda düşüş olur. Karaköprü gibi yeni yerleşim alanlarında ise düşüş beklemiyoruz, çünkü maliyetler yüksek.  Gayrimenkul işlerinde satılanı zamanında almak, alınanı zamanında da satmak lazım. Şu anda satış durduğu için insanlar faizden çıkıp başka yatırım araçlarına yönelmek zorunda kalıyorlar. Ev ve arsalara talep olacak ve bu da fiyatları yükseltecek.”

“ÜÇ YILDIR İŞLER DURGUN”

Halil Kaytan, işlerinin durgun olduğunluğunu faiz oranlarına bağlayarak yaşanan durumu şöyle değerlendirdi;

“Son zamanlarda artan faiz oranları nedeniyle insanlar kolay para kazanma hırsıyla gayrimenkule yöneldi. Ama ben bunu doğru bulmuyorum. İleriki zamanlarda gayrimenkul fiyatları pik yapacak. Talep olacak çünkü üç yıldır işler durgun ve emlak sektörü durulmuş durumda. Müşterilerimize şu anda mal satma zamanı olmadığını söylüyoruz. Piyasa durgun, piyasa hareketli olduğunda fırsatlar daha fazla olacaktır.”