TAKİPÇİME CEVAPTIR

Abone Ol

Enver Bakır, “Abi yıllardır bu işin içindesin neden her gelen belediye başkanı her yeri kazıyor bu işin hikmeti nedir?”
Değerli takipçim Enver Bakır sosyal medyada bana yukardaki soruyu sordu. Uzun bir süreden beridir benzer sorularla muhatap okuyordum. Bir gazeteci olarak dilimiz döndüğünce cevap vermeye çalışıyordum.
Bu sorunun cevabını vermeden önce Siverek kentini kısa tarihine bir göz atalım: 1451 yılında Safevi hâkimiyetine giren Siverek, 1517'de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Diyarbakır vilayetine bağlı bir kaza olan Siverek, 1926 yılında Urfa'ya bağlanarak ilçe haline getirilmiştir.
Siverek: 4 bin 314 metrekare yüzölçümüne, 180 mahalleye ve yaklaşık 400 mezraya sahip.
Resmi rakamlara göre Siverek nüfusu 2020 yılına göre; 266 bin 369.
Bu nüfus, 134.795 erkek ve 131.574 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise: %50,6 erkek, %49,4 kadındır.
Bu kısa anlatımın amacı coğrafik ve nüfus yoğunluğun ortay koymaktır. Osmanlı Devleti’nde 1869 yılında büyük merkezlerde oluşturulan belediye teşkilatları, ilçelerde 1873-1874 tarihinde Siverek’te dahil bölgede birden çok belediye kurulmuştu.
Enver Bakır’ın bana, abi yıllardır bu işin içindesin neden her gelen belediye başkanı her yeri kazıyor bu işin hikmeti nedir?
Sevgili kardeşim Siverek bin yılları aşan bir tarihe sahip. Osmanlı döneminden beridir belediye var. İlk alt yapısı kazma kürek ve tabuk dediğimiz taşlarla kanalizasyon sistemini oluşturmaya çalışmış tam yüz yıl önce, su yarım asır önce Karacadağ’dan getirilmiş kullanılan borular asbest hastalığına neden olan malzeme olduğu için bir de kanalizasyon yakın geçtiği için sularımıza kanalizasyon suyu karışıyordu. Göreve gelen her belediye başkanı yer altı şebekesini deştirmek için mücadele etti. Kısacası niye kazılıyor bu? Yüz yıllık alt yapayı yenilmek için. Su, 1950 yılında gelmiş şimdilerde doğal gaz, telekom, elektrik gerilim hattının yer altına ama çalışmalarda eklenince kazılıyor. Sizde takdir edersiniz ki kazılmadan yenileme olmaz. Belki bugün zorluk çekiyoruz ama iki ç yıl içinde bu işler bitecek. Çocuklarımız daha sağlıklı su içecek, daha güzel bir ortamda yetişecek. Gelecek güzel için uzun süreden beridir kazı çalışmaları sürüyor.
Siverek’te her dönem yoğun bir nüfus artışı yaşanmakta. Yeni yerleşim alanları kuruluyor. İnsan sayısı artıyor. Yeni alt yapı ihtiyacı doğuyor. Her yeni bir alt yapı beraberinde başta içme ve kullanma suyu, kanalizasyon ve diğer altyapı çalışmaları demek. Özellikle su sorunun sadece insanların ihtiyacını değil, insan nüfus kadar beklide daha fazla hayvan su ihtiyacı hissediyor.
Dip not olarak şunda ekleyelim; yer altına yapılan yatırımlar ölü yatırımdır. Kentini seven insanların geleceğine sağlığına önem veren yerel yönetimler görmese de trilyonları yer altına gömüyor.
Halka daha sağlıklı bir yaşam sunmak adına yapılan bu çalışmalardan vatandaşımız doğal olarak rahatsız oluyor. Toz, çevre kirliliği faktörleri göz önüne alındığında vatandaş haklı. Vatandaş şunu da aklının bir yerine not etmeli. Bu hizmet daha sağlıklı bir gelecek için. Belediyeler doğumdan ölüm anına kadar vatandaşlara hizmet etmekle yükümlüdür.

Bir hatırlatmada daha yapalım, hastanelere gidin araştırın. Siverek’te bulaşıcı yaygın daha bir açık deyimle bağırsak enfeksiyonu hastalıklarında ciddi bir düşüş var. Bunu nedeni; altyapının yenilenmesidir diye düşünüyorum.
Önümüzdeki yıllarda yenilenen altyapının ardından altyapıya harcanan paraların üst yapı, sosyal ve kültürel çalışmalar için kullanılacağına inanıyorum.
Sanırım bu şehir neden kazılıyor sorusuna bir nebzede olsa cevap verdim.