URFANATİK-Kış mevsiminin geleneksel içeceklerinden olan salep, Şanlıurfa’da seyyar satıcıların tezgâhlarında yerini aldı. Salep, uygun fiyatlı olmasına rağmen bu yıl beklenen ilgiyi görmedi.

Salepp

Geçen yıllarda vatandaşların salebe ilgisinin olduğunu söyleyen Esnaf Mehmet Maksut, bu yıl kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle satışlarda durgunluk yaşandığını belirtti.

Sıcak Salep

Şanlıurfa'da Deprem Korkusu: Yeni Bir Fay Hattı Mı Oluşuyor? Şanlıurfa'da Deprem Korkusu: Yeni Bir Fay Hattı Mı Oluşuyor?

Bir bardak salebin 10 TL olduğunu söyleyen Maksut, yağmur ve soğuk havada satışların olduğunu ifade etti.

Orkide bitkisinin köklerinden elde edilen salep, inek sütü ile yapıldığında lezzeti bambaşka oluyor. Salep kışın sıcak içecek olarak tüketilirken yazın ise dondurma yapımında kullanılıyor. Bahar ayında doğadan toplanan orkide kökleri kurutulduktan sonra toz salep halini alıyor. İçerisinde barındırdığı doğal bileşenlerle tam bir şifa deposu.

Salep

“YAĞMUR OLSA İŞİMİZ İYİ OLUYOR”

Salep satışlarında düşüş olduğunu beyan eden Mehmet Maksut, “20-25 gündür iş biraz gevşek, 35 yıldır bu mesleği yapıyorum babamın mesleğini devam ettiriyorum. Kim benim yanımda salep içiyorsan Allah razı olsun memnunumdur. Orijinal salep satıyorum benim yanımda salep içen bir daha içmek istiyor. Yağmur olsa işimiz iyi oluyor. Ama iki ayda yağmur hiç yok. Yağmur oldun mu işimiz de oluyor. Yağmur yağmayınca işimiz olmuyor. Hava sıcak oldu mu işimize biraz kırık oluyorlar. Salebi Kahramanmaraş’ta getiriyoruz” dedi.  

Mehmet Maksutt

“İNEK SÜTÜ İLE SALEBİ YAPIYORUZ”

Mehmet Maksut konuşmasının devamında, " salebi kendimiz yapıyoruz. Bir bardak salebe 2-3 kilo süt ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. İnek sütü ile salebi yapıyoruz, İnek sütü olsa inek sütü daha iyidir. Bazı arkadaşlar salebi 15-20 TL’ye satıyor ben 10 TL’ye satıyorum salebi çok pahalı verdiğimiz zaman kimse gelip kolay kolay almıyor. İş olsun diye salebi ucuza veriyorum” diye konuştu.

Mehmet Maksut

Kaynak: URFANATİK