Tarım

Tarım arazileri tehlikede: Felaketler olumsuz etkiledi

Abone Ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da arpa hasadı başladı. Yaklaşık 2.8 milyon dekarlık sulu, 300 bin dekarlık kuru ekili alana sahip Şanlıurfa’da bu yıl 800 bin dönümlük alanda arpa hasadı yapılacak.

Hasatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, bu yıl yaşanan deprem ve sel felaketi nedeniyle üreticilerin büyük sıkıntılar yaşadığını bundan dolayı verimlerde düşüş yaşandığını ifade etti.

Özellikle ekili pamuk alanlarının 500 bin dekar azaldığını ifade eden Yılmaz, ekili buğday alanlarının da arttığını belirtti.


ŞANLIURFA TARIM KENTİDİR


Şanlıurfa tarım kenti olduğunu belirten Şube Başkanı Yılmaz :”GAP ‘ın başkentidir Şanlıurfa. Urfa’da buğday yönünde 3.1 milyon dekarlık buğday ekili alanımız var. Tahmini 1milyon 250 ton bir üretim olacak.” diye konuştu.


Ekili alanlar hakkında bilgi veren Mustafa Yılmaz: “2.8 milyon dekarlık ekili alanımız var.1.650 milyon dekarlık mercimek, Öte yandan 1.650 milyon dekarlık Antep fıstığı, 20 milyon verim çağında Antep fıstığı ekili alanlarımız var. “dedi.


BUĞDAY EKİLİ ALANLARDA ARTIŞ OLDU


Buğday ekili alanlarda artış olduğuna değinen Yılmaz:”Pamuk da düşüş oldu, sebebi şudur ki , 2021 yılında pamuk altın yılını yaşadı. Üretici ciddi manada kazandı. Çünkü pamuğun fiyatı 32-35 TL bandında gitti, bu da üreticiyi cezbetti. Pamuk üreticisini sevindirdi. Buğday da ise her ne kadar artış olmasa da üretici satarken son anda da fiyat artışları oldu bu üreticiye yansıtılmadı ama 2022 e geçişte pamuk fiyatı düştü.”dedi.


FELAKETLER TARIMI ETKİLEDİ


Felaketlerin tarıma etkisi olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı:” Üretici 2021 de yükselen pamuk fiyatından endişe ederek ürününü hasat ederken depoladı,maalesef üzerine deprem oldu iplikçiler Maraş ve  Adana bölgesinde etkilendi. Bu da alımları ciddi sıkıntıya soktu.”dedi.


Ancak, 2022 yılında pamuk fiyatlarının düşmesiyle birlikte, üreticilerin depolama yaparak bekleme eğilimi gösterdiği ve sonrasında yaşanan deprem ve sel felaketlerinin iplikçileri etkilemesi nedeniyle satışların sıkıntıya girdiği ifade etti.


Bu durum, pamuk fiyatlarının ciddi bir düşüş yaşamasına neden oldu ve şu anda 13-15 TL bandında seyrediyor.
Ziraat Mühendisleri Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, 2023 yılında buğday, arpa ve mercimek hasadının yaklaşmasıyla birlikte maliyet cetvellerini hazırladıklarını ve yayınladıklarını söyledi.

ZİRAAT MÜHENDİSİ ATAMASI BEKLİYORUZ


Son olarak Ziraat mühendisi ataması istediklerini belirten Mustafa Yılmaz:” Ülkenin sanayileşmesi ,gelişmesi ve gıda krizinin çözülmesi için 15 bin ziraat mühendisi ataması yapılması gerekiyor. Bu konuda umarım tarımda daha ciddi politikalar yürütülür. "dedi.

*

HABER: MELEK ÇELİK