Tarımsal Üretimde Planlama ve Teşvik Adımları

Üretim Planlamasında Yeni Dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de tarımsal üretimi daha etkin bir şekilde yönetmek ve ülkenin tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla geniş kapsamlı bir üretim planlaması süreci başlattı. Bu süreçte, stratejik ürünlerin arz güvenliğinin korunması ve üretimin arz-talep dengesine uygun şekilde planlanması hedefleniyor. Özellikle su kaynaklarının sınırlılığı, sosyoekonomik faktörler ve pazarlama olanakları gibi unsurlar göz önünde bulundurularak en uygun bölgelerde üretim yapılması amaçlanıyor.

Tarımsal Destekler ve Kredilerde Yenilikler

Bakanlık, tarımsal üretimi teşvik etmek için çeşitli destek ve kredi politikalarını yeniden düzenledi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla verilen hazine faiz destekli krediler, planlı üretime uygun olan üretimler için ilave faiz indirimleri sunacak şekilde güncellendi. Ayrıca, tarımsal desteklerin etkinliğini artırmak amacıyla 2024-2026 yıllarını kapsayan hayvansal üretim ve su ürünleri destekleri uygulanmaya başlandı. Bitkisel üretim destekleri ise 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlandı.

Tarım Arazilerinin Korunması ve İşlenmeyen Arazilerin Kullanıma Kazandırılması

Üretim planlamasının bir parçası olarak, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının engellenmesi hedefleniyor. Üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen araziler, maliklerine kira bedeli ödenerek Bakanlık tarafından kiralanacak ve tarımsal üretim için kullanılacak. Ayrıca, büyük ovalar başta olmak üzere, verimli tarım topraklarının korunması için çeşitli önlemler alınacak.

Sözleşmeli Üretim Modeli ile Etkin İzleme ve Değerlendirme

Üretim planlamasının uygulanması ve izlenmesi için önemli bir araç olan sözleşmeli üretim modeli, Bakanlık tarafından geliştirildi. Yeni düzenlemelerle birlikte, sözleşmeli üretim sisteminde uygulama birliği sağlanacak ve sigorta sistemleri ile tarafların riskleri minimize edilecek. Ayrıca, başarılı tarımsal örgütler birinci derece tarımsal örgüt belgesi alarak, daha fazla destek ve ilave kredi imkânlarından faydalanabilecek.

Bu adımlar, Türkiye'nin tarımsal üretim kapasitesini artırmayı, kaynakları daha verimli kullanmayı ve çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmeyi amaçlıyor. Tarımsal üretim planlaması ile ülke genelinde dengeli bir tarım politikası oluşturulması ve gıda güvenliğinin teminat altına alınması hedefleniyor

Kaynak: Anadolu Ajansı