TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Filistin davasına verdiği desteğin altını çizerek, Filistin meselesini milli bir mesele olarak gördüklerini vurguladı. Ayrıca Türkiye'nin bölgedeki birlik ve istikrarın merkezi olduğunu belirterek bu mücadeleyi kıyamete kadar sürdüreceklerini söyledi.
"Türkiye Bölgenin Birlik ve Beraberlik Merkezi"
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni ve 5. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgedeki kritik rolüne vurgu yaptı. Kurtulmuş, Türkiye'nin büyük bir coğrafyada güven ve istikrarın merkezi olduğunu belirterek, “Allah'ın izniyle kıyamete kadar bu coğrafyada birlik ve beraberlik içerisinde mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un, Millî Mücadele'nin önemli şahsiyetlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, onun sadece bir şair ve edebiyatçı değil, aynı zamanda bir dava adamı ve fikir insanı olduğunu söyledi. Akif'in bağımsızlık ve hürriyet kavramlarına yaptığı vurguya değinen Kurtulmuş, Ersoy’un fikir dünyasının temelini milli birlik ve beraberlik ruhunun oluşturduğunu ifade etti.
"Filistin Bizim Milli Meselemiz"
Kurtulmuş, Filistin davasının Türkiye için bir milli mesele olduğunu belirterek, Gazze’de yaşananları hiçbir zaman uzakta bir yerde yaşanan olaylar olarak görmediklerini söyledi. “Çanakkale'de Filistinli şehitlerle yan yana yatan atalarımız gibi, Filistin davası da bizim milli meselemizdir” diyen Kurtulmuş, Filistin meselesinin bölgenin birleştirilmesine engel olan en önemli faktörlerden biri olduğunu dile getirdi.
"Türkiye olarak, Filistin meselesini insanlık onuru çerçevesinde değerlendiriyor ve Gazze'deki mazlumların taleplerini uluslararası platformlarda sürekli gündeme getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
"İsrail’in BM Üyeliği Askıya Alınmalıdır"
Kurtulmuş, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırgan politikalarının BM Güvenlik Konseyi tarafından desteklendiğini belirtti. "İsrail'in BM kararlarına uymaması ve Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarını hiçe sayması, BM üyeliğinin askıya alınmasını gerektirir. Güney Afrika'daki Apartheid rejimine karşı alınan kararlar gibi, İsrail'in de üyeliği askıya alınmalıdır" diyerek, uluslararası toplumun İsrail’e karşı daha sert adımlar atması gerektiğini savundu.
Kurtulmuş, Türkiye'nin Filistin davasını asla yalnız bırakmayacağını ve bu mücadelenin Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadeleden farklı olmadığını ifade etti. Türkiye'nin bölgedeki tüm halklarla iş birliği içinde hareket ederek, birlikte daha güçlü bir yapıyı hedeflediğini belirtti.
"Birlik ve Dirlik ile Türkiye'nin Geleceği Parlak"
Kurtulmuş, Türkiye'nin kültürel ve etnik farklılıklarını bir kenara bırakarak, 85 milyon vatandaşın birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini söyledi. Türkiye’nin güçlü tarihi bilinci ve toplumsal dayanışması ile geleceğini daha parlak bir şekilde inşa edeceğini belirten Kurtulmuş, “İnananlar ve direnenler mutlaka kazanır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Tören sonunda, Kurtulmuş'a üniversite tarafından Türkçe ve Osmanlıca basılmış "Safahat" kitabı hediye edildi. Ayrıca üniversitenin konservatuvar öğrencileri tarafından halk oyunları gösterisi sergilendi.