Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınladığı son rapora göre, 2023 yılında tüberküloz, COVID-19’u geçerek en fazla ölüme yol açan bulaşıcı hastalık oldu. DSÖ'nün verilerine göre, dünya genelinde tüberkülozun kontrol altına alınmasına yönelik çabalar sürse de önemli engeller hala mevcut.

Tedaviye Erişim Artıyor, Ancak Sorunlar Devam Ediyor

2023 yılında dünya genelinde yaklaşık 8.2 milyon kişi tüberküloz tanısı alarak tedaviye erişti. Bu, DSÖ'nün 1995 yılında başlattığı küresel tüberküloz takibinden bu yana kaydedilen en yüksek sayı olarak öne çıkıyor. Ancak DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu hastalığın hala milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atması elimizdeki imkanlara rağmen büyük bir skandal" ifadelerini kullandı.

Okullar 2 Gün Tatil Edildi: Resmi Açıklama Yapıldı Okullar 2 Gün Tatil Edildi: Resmi Açıklama Yapıldı

Vaka Sayıları ve Ölüm Oranları Yükseliyor

2023 yılında tüberküloza bağlı ölümler 1.25 milyona düşse de toplam vaka sayısı 10.8 milyona yükseldi. DSÖ, belirlenen küresel hedeflerin gerisinde kalındığını vurgulayarak, 2027’ye kadar daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Düşük Gelirli Ülkelerde Durum Daha Zor

Tüberküloz vakalarının %98’i düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldü. Bu ülkelerdeki finansal yetersizlikler ise mücadeleyi zorlaştırıyor. DSÖ ayrıca, hastalığın ilaçlara dirençli formunun hala önemli bir halk sağlığı krizi oluşturduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Reuters