Azerbaycan’ın ev sahipliğinde düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29), Türkiye başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere üst düzey bir heyetle temsil edildi. Türkiye, konferans kapsamında iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik projelerini ve hedeflerini tanıttı.
Türkiye’den Geniş Katılım
11-22 Kasım tarihleri arasında Bakü’de düzenlenen COP29, Azerbaycan tarihinin en büyük uluslararası organizasyonu olarak dikkat çekti. Zirveye yaklaşık 80 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılırken, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan başta olmak üzere geniş bir heyet temsil etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefini ve Yeşil Kalkınma vizyonunu anlatarak, İsrail'in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarının çevre ve insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti.
İki Pavilyon ve Yoğun Tanıtım
Türkiye, COP29’da biri Mavi Bölge’de, diğeri Yeşil Bölge’de olmak üzere iki pavilyon kurarak iklim değişikliğiyle mücadeledeki çabalarını sergiledi.
Mavi Bölge Pavilyonu:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı öncülüğünde kurulan bu pavilyonda, Türkiye’nin çevre politikaları, projeleri ve çözüm önerileri tanıtıldı. Ayrıca, ebru ve çini gibi geleneksel sanatların da sergilendiği alanda 60’ın üzerinde panel ve etkinlik düzenlendi.
Yeşil Bölge Pavilyonu:
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Sıfır Atık” temasıyla hazırlanan bu alanda, Türkiye’nin çevresel projeleri 3 boyutlu görseller, infografikler ve kısa filmlerle ziyaretçilere sunuldu. Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi ise katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Türkiye’nin COP31 Adaylığı İçin Çalışmalar
COP29 Türkiye Başmüzakerecisi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Türkiye’nin konferansa çok geniş bir temsil ile katıldığını belirtti. Varank, “Mavi Bölge’deki pavilyonumuzda her kesime temsil hakkı tanıdık. Çevre ve iklim değişikliği konusundaki projelerimizi tanıtma fırsatı bulduk,” dedi.
Türkiye’nin COP31’e ev sahipliği yapma adaylığı konusunda da yoğun diplomasi çalışmaları yapıldığını aktaran Varank, “Hemen hemen her ülkenin temsilcisiyle görüşerek Türkiye’nin hedeflerini, vizyonunu ve amaçlarını paylaştık,” diye konuştu.
Dünya Liderleri İklim Zirvesi’ne 76 Bin Katılımcı
COP29’a dünya genelinden 196 ülkeden yaklaşık 76 bin kişi katıldı. Türkiye’den ise bakanlar, milletvekilleri, akademisyenler, bürokratlar ve STK temsilcilerinden oluşan 1900’ün üzerinde katılımcı yer aldı.
Türkiye’nin, COP31’e ev sahipliği yapma hedefi doğrultusunda çalışmalarını artıracağı ve uluslararası arenada çevresel liderliğini daha da güçlendirmeyi amaçladığı ifade edildi.