18 Eylül tarihinde Lübnan’da gerçekleşen siber saldırıda birçok kişi yaralanmış ve birçok kişide yaşamını yitirmişti. Yapılan bu saldırı sonrası endişeler arttı. Uzmanlar cihazlara patlayıcı yerleştirildiği için patlatılabildiğini ifade etti.

Çağrı cihazlarının patlatılması sonrası gözler cep telefonlarına çevrildi. Vatandaşlar telefonların patlayıp patlamayacağı ile ilgili ciddi bir endişe duyduklarını belirtirken yetkililerden gelen açıklama sonrası bir nebze de olsa rahatladı.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Muhammet Polat vatandaşların merak ettiği soruları cevaplandırırken telefonlar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“İSTİHBARAT SALDIRISIYDI”

Lübnan da İsrail tarafından büyük bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırıda çağrı cihazları uzaktan patlatıldı. Bunun istihbarat saldırısı olduğunu ifade eden Siber Güvenlik Uzmanı Muhammet Polat;

“Aslında bu teknolojik bir saldırıdan ziyade istihbarat saldırısıydı. Çünkü o cihazlar öncesinden üretildi ve tedarik aşamasında araya istihbarat servisleri girerek cihazların içerisine patlayıcı yerleştirildi. Uzaktan elektro manyetik fünyeleme sistemi ile patlatıldı. Gerçekleşen ikinci saldırıda da çeşitli enerji cihazları olsun bazı telefonlar olsun yine aynı yöntemle patlatıldı ve can kaybı yaşandı. Ölen ve hayatını kaybeden insanlar oldukça da bu konu gündem olmaya devam ediyor” dedi.

“ÇAĞRI CİHAZLARINA MESAJ GÖNDERİLDİ”

Siber Güvenlik Uzmanı Muhammet Polat;

Genç STEM Ekibinden Büyük Başarı Genç STEM Ekibinden Büyük Başarı
“Kullandığımız telefonlarda bu mümkün mü diye soracak olursanız mümkün değil. Çünkü sizin araya bir şekilde pillerin içerisine patlayıcı yerleştirmeniz ve uzaktan tetiklemeniz gerekiyor. zaten İsrail gizli servisi çağrı cihazlarına bir mesaj gönderdi. Gönderilen mesaj herhangi sıradan bir mesajdı kişilerin cihazlara bakılması sağlandı sonrası tetikleme gerçekleşti.”

Son olarak, Uzman Polat;

“Türkiye de böyle bir saldırının gerçekleşmesi mümkün değildir. Az önce de bahsettim. Bu cihazların içerisinde bir kontrol sistemi, kontrol mekanizması bulunuyor. Belli bir ısıya ulaştıktan sonra kendini kapatıyor ve hiçbir şekilde patlama gerçekleşmiyor. Zaten lityum pillerde patlama gerçekleşmez  sadece yanma gerçekleşir” ifadelerine yer vererek endişelerin yersiz olduğunu söyledi.

Muhabir: Seher Ağaç