Çelik ürünleri ihracatı miktar bazında %8,5 azalırken, ithalat %39,8 arttı. Türkiye, ekim ayında dünyanın en büyük 9’uncu, yılın ilk 10 ayında ise 8’inci ham çelik üreticisi oldu.

Türkiye'nin Dev Market Zinciri Resmen O Firmaya Satıldı Türkiye'nin Dev Market Zinciri Resmen O Firmaya Satıldı

Ham Çelik Üretimi Ekimde Arttı

Türkiye’nin ham çelik üretimi, ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre %0,7 oranında artış göstererek 3 milyon tona yükseldi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin (TÇÜD) yayımladığı veriler, sektörün üretimden tüketime, ihracattan ithalata kadar çeşitli alanlarda dikkat çeken gelişmeler yaşadığını ortaya koyuyor.

Ocak-Ekim Döneminde Üretimde Yükseliş

Yılın ilk 10 ayında ham çelik üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,4 artarak 30,9 milyon tona ulaştı. Ancak nihai mamul tüketiminde farklı bir tablo dikkat çekiyor. Ekim ayında %19 artışla 3,4 milyon tona çıkan tüketim, yılın ilk 10 ayında %1,8 düşerek 31,4 milyon ton olarak kaydedildi.

Çelik Ürünlerinde Dış Ticaret Dengesi

Çelik ürünleri dış ticaretinde, ekim ayında ihracatta miktar bazında %8,5, değer bazında ise %6,2’lik bir düşüş yaşandı. İhracat bu dönemde 989,9 bin tona ve 728,8 milyon dolara geriledi.

Ocak-ekim döneminde ise ihracat, miktar yönünden %30,7 artışla 11,2 milyon tona, değer bazında %18,7 artışla 8,2 milyar dolara çıktı. Buna karşın ithalat miktar bazında %7,2, değer bazında ise %15,6 azalış gösterdi. İthalatın değeri yılın ilk 10 ayında 10,7 milyar dolara geriledi.

İhracatın İthalatı Karşılama Oranı Yükseldi

2023’ün aynı döneminde %54 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ocak-ekim döneminde %76’ya yükselerek dış ticaret dengesinde olumlu bir gelişme kaydedildi.

“Makul Bir Denge Bekliyoruz”

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türkiye'nin ham çelik üretimindeki artışlarla ekimde dünyanın en büyük 9’uncu, ocak-ekim döneminde ise 8’inci çelik üreticisi konumuna yükseldiğini belirtti.

İnşaat ve otomotiv sektörlerindeki büyümenin nihai çelik tüketimini artırdığına işaret eden Yayan, ihracatta düşüş yaşanırken ithalattaki hızlı artışın kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. "Yıl sonunda dünya çelik talebindeki daralma nedeniyle ihracattaki azalışın süreceğini, buna karşılık ithalattaki yüksek artışın dengelenmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sektörün Genel Görünümü

Ham çelik üretiminde gösterilen başarıya rağmen çelik ürünleri dış ticaretinde dengenin sağlanması önem taşıyor. Özellikle ithalatın kontrol altına alınması, sektörün sürdürülebilir büyümesi için kritik bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: AA - Anadolu Ajansı