Gündem

Urfa bakliyat üretiminde Türkiye'de söz sahibi!

Abone Ol

Son yıllarda Türkiye'de baklagil tüketimi dünya ortalamasının altında gözlemlenirken, pandemiyle birlikte besleyici özelliklerinin yanında daha uzun süre muhafaza edilebildiği için kuru gıda ürünlerine talepte artış görüldü. Kuru fasulye, mercimek ve nohut en çok bilinen ve sofralarımızda en çok gördüğümüz bakliyat türleri evlerde daha fazla tüketilmeye başlandı. 

2019 yılından itibaren 10 Şubat tarihinin Baklagil Günü ilan edilmesiyle beraber üretici ve tüketici açısından daha da önem kazanıldı. Baklagil Günü dolayısıyla Urfanatik'e açıklamalarda bulunan  TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, Dünya’da baklagiller iki milyardan fazla insan için protein kaynağı olduğunu söylerken, baklagilin Şanlıurfa’da da yaklaşık olarak 950 bin dekar alanda gerçeklediğini de altını çizdi.

“BAKLAGİLLER İKİ MİLYARDAN FAZLA İNSAN İÇİN PROTEİN KAYNAĞIDIR”

Baklagiller iki milyardan fazla insan için protein kaynağıdır diyen Ziraat Mühendisleri Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik: “Baklagiller familyasına ait türler tüm dünya için çok önemli bitkisel protein kaynağıdır. Hayvansal proteinler, besin madde içeriği bakımından insan beslenmesinde bitkisel proteinlerden daha uygun bulunmakla birlikte, baklagiller zengin protein ve aminoasit içerikleriyle hayvansal proteinlerle kıyaslanabilir seviyededir. Dünyada insan beslenmesindeki bitkisel proteinlerin %22’sinin, karbonhidratların %7’sinin, hayvan beslenmesindeki proteinlerin %38’inin ve karbonhidratların %5’inin yemeklik baklagillerden sağlandığı belirtilmektedir. Ayrıca, %18–32 oranında protein içeren yemeklik tane baklagiller, gelişmekte olan ülkelerin beslenme sorununun çözümünde ve beslenmedeki protein açığının giderilmesinde sıklıkla gündeme gelmektedir. Mercimek, fasulye, nohut, bezelye, bakla ve börülceyi içine alan baklagiller, dünyadaki iki milyardan fazla insan için protein kaynağıdır. Bakliyat üretimi dünya geneline yayılmış olmakla beraber, mercimek üretimi Amerika ve Asya ülkelerinde yoğunluk kazanmıştır” dedi.

“TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜRETİCİLERİ ARASINDA”

Türkiye dünyanın en büyük üreticileri arasında olduğunu da ifade eden Başkan Abdullah Melik: “Gelişmekte olan birçok ülkede düşük gelirli insanların önemli besin kaynakları arasında bulunan yemeklik baklagiller, Türkiye’de pek çok ailenin günlük tüketiminde önemli yere sahiptir. Toplam baklagil üretimi dikkate alındığında, Türkiye dünyanın en büyük üreticileri arasındadır. Türkiye’de üretimi yapılan 9 çeşit kuru baklagilden en fazla yetiştirilenleri nohut, kuru fasulye ve mercimektir” ifadelerini kullandı

“ ŞANLIURFA ‘DA 950 BİN DEKAR ALAN”

Abdulllah Melik: “TUİK verilerine göre Türkiye’de 2019 yılı itibariyle baklagiller yaklaşık 9,03 milyon dekar alanda ekili olup, 1,23 milyon ton üretim gerçekleştirilmiştir. Şanlıurfa ‘da ise toplam baklagil ekim alanı yaklaşık olarak 950 bin dekar alanda gerçekleşmiş” dedi.

“BAKLAGİLLERİN ÖNEMİ DAHA DA ARTMAKTA”

Son olarak baklagillerin öneminin daha da arttığını ifade TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik: “Baklagiller, besin değerleri bakımından zengin olmasının yanı sıra samanının besleme değerinin yüksek olması nedeniyle hayvan beslemede yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çevrecilik ve sürdürülebilir tarımın popülaritesinin arttığı günümüzde, yetiştirildikleri toprağa olumlu etkilerde bulunmalarıyla baklagillerin önemi daha da artmaktadır” diye konuştu.