Sevgili okuyucularım…size hep teknolojiden bahsetmiş ve aydınlatmıştım. Şimdi ise sizlere Şanlıurfa’nın ceylanlarından bahsetmek istiyorum. Urfa denince ceylanlar akla gelir ve ceylanların üzerine çok türküler yazlmıştır.
Anavatanı Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dır. Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi ve çevresinde bulunmaktadır.
1940-1960'lı yıllar arasında Ceylanpınar'da ve Suruç-Cizre arasındaki topraklarda 500'lük 1000 başlık sürüler halinde dolaştıkları çok görülmüştür
Uluslararası literatürdeki adı gazella subgtturosa olan ceylanların nesli tehdit altında. Güzel gözlü bu hayvanların, Ceylanpınar ve yöresinin dışında Moğalistan, Arabistan, Türkmenistan ve Suriye ve İran yaşadıkları görülmüştür. Sürüler halinde dolaşan ceylanlar, bir tehdit halinde 200-250 metre durmadan koşabiliyor. Tehdit durumunda koştuğunda saatte 60-70 kilometre hıza ulaşabiliyor. 8-10 yıl ömürleri bulunan ceylanlar 1 yaşındaki sonra üreyebiliyor. Kasım-aralık döneminde çiftleşen ceylanlar 5-5.5 aylık gebelik döneminden sonra bahar aylarında doğum yapıyor. Her bir yetişkin birey bir yavru dünyaya getiriyor. Damızlık amaçlı her yıl belirli miktarlarda çift halinde satılıyor. Ceylan fiyatları 600 ile 2300 TL arasında değişiyor.
Dünyada ender bölgelerde yaşayan ceylanların, Türkiye'de en çok bulunduğu kentlerin başında Şanlıurfa geliyor. Geçmişte sürüler halinde yaşadığı belirtilen ceylanlar, son yıllarda sayılarının azalması nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce doğal ortamlarında koruma altında tutuluyor. Ceylanpınar Tarım İşletmesi bünyesinde 26 hektarlık bir alan çitle çevrilerek koruma sahası oluşturulmuştur.