Koronavirüs salgını, depremler ve trafik kazaları... Türkiye'de, 2020 yılı içerisinde bu olaylara bağlı olarak binlerce can kaybı yaşandı. Koronavirüs tüm Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de can almaya devam ediyor. Son olarak İzmir'de yaşanan deprem felaketi de can kayıplarına yol açtı. Trafik kazalarının ardı arkası ise bir türlü kesilmiyor.
Şanlıurfa'da son dönemlerde trafik kazalarındaki artış dikkat çekerken, acenteler sigorta yaptırılan araç sayısının düşük olduğunu iddia ediyor. Acenteci İsmail Aslan, "Şanlıurfa’da araç sayısı yüksek, bu oranda trafik sigortası yapanların sayısının da çok düşük olduğunu söyleyebiliriz" diyerek şu ifadelere yer verdi: "Doğuda insanlarımız, Trafik sigortasını polis bizi yakaladığı zaman bir ceza yemeyelim anlamında kullanıyorlar. Bir trafik kazası oluştuğu zaman trafik sigortasını karşı tarafa ödenecek cezaların hepsini kapsıyor. Bunlardan 41 bin’e kadar olanı trafik sigortası karşılıyor. Bütün bu zararların karşılanması için kasko yaptırılması gerekiyor. Şanlıurfa’da yaşanan trafik kazalarının çoğu yollara ve sabırsız olmalarına bağlıdır."
Trafik sigortasının aracın alındıktan sonra 15 gün içerisinde yapılması gerektiğini hatırlatan Aslan, şöyle devam etti: "Eğer bu durumda trafik sigortası yapılmadığı zaman herhangi bir kazaya karışan bu araç, karşı tarafa ve kendi aracında oluşan tüm hasarı kendi cebinden karşılaması gerekiyor. Bunlarda ölümlü veya yaralanma olduğu zaman 410 bin TL’ye kadar tazminat davaları da açılabiliyor. Bunların hepsini trafik sigortası karşılıyor. Şanlıurfa’da en çok üretim yapabildiğimiz branş trafik sigortasıdır. Son zamanlarda da araç değerlerinin yükselmesinden dolayı kasko kesiminde biraz artış var. Vatandaşlarımız kaza yaptıktan sonra sigortayı yapmaları gerekmiyor. Kaza yapmadan önce trafik sigortasını yapmaları gerekiyor. Bazen gece yarısı bizi arıyorlar kaza yaptım trafik sigortamı yap diyorlar. Bizde buradan şunu söyleyelim kaza yaptıktan sonra sigorta ve kasko yapılmıyor. Kesinlikle önceden yapmaları gerektiğini buradan tavsiye ediyorum."
DEPREM SİGORTASINDA ARTIŞ VAR MI?
Aslan, Şanlıurfa'da deprem sigortası yaptıranların sayısının da çok düşük olduğunu vurguladı. "Zorunlu deprem sigortasını yapılması zorunludur" diyen Aslan, şunları söyledi: "Metre kareye göre fiyatlar değişiyor. Yangın sigortasında ödemeler taksit şeklinde yapılabilir. Şanlıurfa’da bu sigortaları yapanların sayısı çok azdır. Yaşanan depremler sonrası sigortalarda henüz bir atış olmadı. Doğuda değil de batıda deprem sonrası sigorta yapımında artış yaşandı. Aslında Şanlıurfa’da da yapılması gerekiyor. Elazığ’da yaşanan deprem Şanlıurfa’yı etkilemişti. Her türlü tedbirleri almak gerekiyor. Deprem sigortası, kasko, trafik sigortası bunların hepsini yaptırmak gerekiyor."
TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?
Sağlık sigortaları hakkında da bilgiler veren Aslan, "Sağlık sigortasının türlü çeşitleri var" diyor ve ekliyor: "Tamamlayıcı sağlık sigortası en önemli olanıdır. Koronavirüsten dolayı vatandaşlarımız devlet hastanelerine gidemiyor. Devlet bunların sadece bir kısmını karşılayabiliyor. Burada ise tamamlayıcı sağlık sigortası devreye giriyor. Buna bir örnek verecek olursak 33 yaşında bir müşterimize tamamlayıcı sağlık sigortası kesmiştik. Bu hastamız kalp krizi geçirdi. Ankara’da özel bir hastanede tedavi gördü. Tedavisinin yüzde 60 oranını sağlık sigortası karşıladı. Hastamız daha önceden tedbirini aldığı için mağdur olmadı. Koronavirüs sürecinde doğu illerinde sağlık sigortasında artış yaşanmadı. Koronavirüs bizim işlerimizi de etkiledi. Şuanda işlerimiz durgun geçiyor."