Yaşam

Urfalıların Vejeteryan beslenme alışkanlığı

Şanlıurfa'da özel bir klinikte görev yapan Uzman Diyetisyen Semira Avcı, vejetaryen beslenme konusunda Urfanatik Mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Vejetaryen beslenme alışkanlığı günümüzde giderek yaygınlaşmakta olup bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketildiği bir beslenme biçimidir.

Yapılan araştırmalarda vejetaryen beslenen bireylerin et gurubu tüketen bireylere göre daha kaliteli bir diyet programına sahiptir. Vejetaryen beslenme alışkanlığını tercih eden bireyler sağlık durumlarına ve çevreye olan endişeleri nedeniyle bu tür beslenme alışkanlıklarına yöneliyor.

Bitkisel kaynaklı besinler tüketen kişilerin C ve E vitamininden, lif açısından daha zengin beslenildikleri biliniyor. Aynı zamanda Vejetaryen beslenen bireylerde hipertansiyon riskin azaltıcı potansiyel etkisi olduğu görülmekte.

Urfanatik Gazetesi olarak Şanlıurfa’da özel bir klinikte Uzman Diyetisyen Semira Avcı’ya Vejetaryen beslenme hakkında önemli bilgiler aldık

Mikrofonumuza konuşan Avcı, Vejetaryen beslenmenin faydası olduğu kadar zararlı yanlarının da olduğunu söylerken kaliteli ve sağlıklı bir Vejetaryen beslenme için de beslenme uzmanlarından ve diyetisyenlerden destek alması konusunda da uyarılarda bulundu.

“BAZI DİNİ DEĞERLERDE VEJETARYENLIKTA ROL ALABİLİYOR”

Vejetaryen beslenme bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketildiği bir beslenme biçimi olduğunu söyleyen Diyetisyen Semira Avcı, “Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi besinleri ya çok az tüketirler ya da hiç tüketmezler vejetaryenlik kendi içerisinde sınırlandırdıkları besinler açısından da farklı türlere ayrılıyor. Vegan diyet, vegan bireyler balda dâhil olmak üzere hiçbir şekilde hayvansal kaynaklı besin tüketmezler diyetleri sadece kuru baklagiller tahıl sebze ve meyve ağırlıklı olarak ayarlanır bunun dışında polo vejetaryenlik var. Polo vejetaryenlikte kırmızı et tüketilmiyor sadece hayvansal kaynaklı besinlerden tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları tüketiyorlar Ovo vejetaryenlikte bitkisel kaynaklı besinleri ek olarak sadece yumurta tüketilebiliyor hayvansal kaynaklı besinlerden. Lakto vejetaryenlik var lakto vejetasyonlarda Bitkisel kaynaklı besinlerin yanına sadece hayvansal kaynaklı besinlerden süt ve süt ürünleri tüketebiliyorlar kırmız et tüketmezler kırmızı et tüketmezler peso vejetaryenler sadece hayvansal kaynaklı besinlerden su ürünlerini ve balıkları tüketirler son olarak ta Semi Vejetaryenlik var semi vejetaryenler da aynı şekilde yine kırmızı et tüketmezler ama sınırlı miktarda balık ve tavuk tüketebiliyorlar bunun dışında yumurta ve süt ürünlerini tüketebiliyorlar insanlar kişisel tercihlerinden veya sağlık sorunlarından dolayı da vejetaryanlığı seçebiliyorlar bunun dışında etik değerlerde birazcık vejetaryanlığa yönlendirebiliyor mesela çoğu vejetaryen hayvanların öldürülmesini veya acı çekmesini, zarar görmesini istemediği için vejetaryanlığa yönelebiliyor bunun dışında bazı dini değerlerde vejetaryenlıkta  rol alabiliyor” dedi.

“VEJETARYEN BESLENEN BİREYLERDE HİPERTANSİYON RİSKİNİN AZALTICI POTANSİYEL ETKİSİ BULUNMAKTA”

Yapılan araştırmalarda vejetaryen beslenen bireylerin et gurubu tüketen bireylere göre daha kaliteli bir diyet programına sahip olduğunu vurgulayan Diyetisyen Semira Avcı, “Bunun dışında bu yapılan araştırmalarda bu kişilerin c vitamininden e vitamininden lif açısından daha zengin beslenildiklerini göstermişler vejetaryen beslenen bireylerde hipertansiyon riskinin azaltıcı potansiyel etkisi vardır vejetaryen beslenmenin kalp sağlığında olumlu etkiler potansiyel etkisi vardır. Kan şekerini düzenleyen potansiyel etkisi vardır. Kanser riskini azaltıcı potansiyel etkisi vardır. Peki, neden potansiyel etkisi vardır diyoruz çünkü bende bu hastalıklar var vejetaryen beslenirsem tamamen geçecek gibi bir algının oluşması da doğru olmaz bunun dışında da ben zaten vejetaryen besleniyorum bu hastalıklar bende çıkmayacak demekte doğru olmaz bu yüzden vejetaryen beslenme bu rahatsızlıkların önlenmesinde önemli bir rol alır” şeklinde konuştu.

“VEJETARYEN BESLENMENİN FAYDALARI OLDUĞU KADAR ZARARLARI DA VARDIR”

Diyetisyen Semira Avcı konuşmasının devamında, “Vejetaryen beslenmenin faydaları varken zararları da varımdır? Evet, vejetaryen beslenme doğru bir şekilde sürdürülemezse zararları da olmuş oluyor. Nedir bu zararlar?  Vejetaryenler hayvansal kaynaklı besinlerden yeterli olarak tüketmediği için protein kaybı, kalsiyum kaybı, demir, çinko, selenyum, omega 3 kaybı, iyot eksikliği ve b 12 eksikliğini çok daha sık görebiliyorlar. Bu mikro besinlerin yetersiz tüketilmesinde kişilerde tiroit problemlerine, kemik hasarlarına, yorgunluğa, halsizliğe ve anemi gibi istenmeyen sağlık problemlerine yol açabiliyor son olarak şunu söyleyebiliriz her beslenme tarzında olduğu gibi vejetaryen beslenmesinde de dikkat edilmesi gereken noktalar var çünkü dikkat edilmediği takdirde kişilerde vitamin ve miralar eksikliklerine yol açacaktır vitamin ve miralar eksikliklerinde istenmeyen sağlık problemlerine neden olacaktır daha kaliteli ve sağlıklı bir Vejetaryen beslenme için de beslenme uzmanlarından ve diyetisyenlerden destek alabilirsiniz” diye konuştu.