Sigara içmek, ağız ve diş sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyen en büyük alışkanlıklardan biridir. İçeriğindeki nikotin, katran ve diğer zararlı kimyasallar ağız dokularına zarar verir.

Sigaranın diş eti hastalıkları ve ağız kanserleriyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Diş Hekimi Büşra Çelik, "Sigara, tükürük üretimini azaltarak ağız kuruluğuna neden olur. Bu durum, ağız içindeki bakterilerin daha hızlı çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Ayrıca, halitozis olarak bilinen kötü ağız kokusuna da sebep olur" dedi.

Epilepsi Hastaları, Hayatlarına Normal Bir Birey Gibi Devam Edebilir Epilepsi Hastaları, Hayatlarına Normal Bir Birey Gibi Devam Edebilir

Sigaranın diş etlerindeki kan akışını azalttığını ve bu nedenle diş etlerinin beslenmesini zorlaştırdığını vurgulayan Çelik, "Bu durum, yara iyileşmesini geciktirirken, zamanla diş eti çekilmelerine ve ileri evrelerde kemik kaybına yol açabilir" şeklinde konuştu.

Ayrıca sigaranın estetik açıdan da olumsuz etkiler yarattığını belirten Çelik, "Nikotin içeriği nedeniyle dişlerde kalıcı renk değişimleri meydana gelir. Bu da estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme neden olur" ifadelerini kullandı.

Diş sağlığını korumak için sigara kullanımının azaltılması, mümkünse tamamen bırakılması gerektiğini söyleyen Çelik, "Ağız ve diş sağlığınızı korumak adına en az 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gelmenizi öneriyoruz" diyerek vatandaşlara önemli bir tavsiyede bulundu.

Sigara, ağız ve diş sağlığına büyük zararlar verir. Uzun vadede diş kaybı, ağız kanseri ve ciddi diş eti hastalıklarına neden olabilir. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için sigarayı bırakmak en iyi çözümdür.

Editör: Kamu Bülteni