URFANATİK- İslam âlemi tarafından kutsal kabul edilen Miraç Kandili, Hazreti Muhammed’in (s.a.v) Allah'ın huzuruna kabul edildiği gece olarak biliniyor.  Hz. Muhammed'in göğe yükselişinde Mescid-i Aksa önemli bir yer tutuyor.

Miraç Kandili gecesinde yapılacak ibadetler, okunacak dualar ve kılınacak namazlar İslam âlemi için büyük önem taşıyor. Bu mübarek gecede eller semaya açılacak, dualar edilecek ve namazlar kılınacak.

Vaiz Hocası Halil Kutluay’dan Miraç Kandili Açıklaması

Urfanatik.com olarak Miraç Kandili'nin önemini ve bu mübarek gecede hangi ibadetlerin yapılması gerektiğini Şanlıurfa'da Vaiz Hocası Halil Kutluay’a sorduk.

Mikrofonumuza konuşan Halil Kutluay, Miraç Kandili gecesinde oruç tutulmadığını onun yerine namaz kılınması gerektiğini söyledi.

Vaiz Hocası Halil Kutluay’dan Miraç Kandili Açıklaması-1

 “BELKİ İÇLERİNDEN İMAN EDEN BİRİSİ ÇIKAR”

Vaiz Hocası Halil Kutluay, “Resul-i Ekrem kendisi henüz Mekke'deydi. Tabii sevdikleri bir vefat etmeye başlamıştı. Amcası Ebu Talib ve çok sevdiği zevcesi Hatice Binti Huveylid Radıyallâhu Teâlâ vefat etmişti. Senatü'l Hüzün'ü yaşamıştı Mekke'de bir destekçisi kalmamıştı evlatlık Zeyd ile beraber acaba bu işe sahip çıkar mı?  diye Taif'e çıkmıştı. Taif'te Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm Abdi Yalil oğullarının evine gelmişti, bahçelerine gelmişti. Orada da onlar Müslümanlığı kabul etmediler. Resulullah aleyhissalâtu vesselâmın peygamber olduğunu kabul etmediler onunla da kalmayıp o mübarek peygamberi Allah'ın habibini sağdan, soldan, arkadan, önden öyle bir taş yağmuruna tutmuşlardı ki Resulullah efendimizin her tarafından kanlar akıyordu durdu mu? durmadı. Evlatlık Zeyd'e dedi, ey Zeyd oturmayalım. Kalk birkaç kapı daha kalmış. Onlara da Allah'ı anlatalım. Belki içlerinden iman eden birisi çıkar” dedi.

I M G 6302

Dergah Camii’nde Miraç Kandili Coşkusu Dergah Camii’nde Miraç Kandili Coşkusu

“MEKKE'YE BABA ŞEHRİNE, BABA OCAĞINA KOYMUYORLARDI”

Vaiz Hocası Halil Kutluay, “ Mekke'ye baba şehrine, baba ocağına koymuyorlardı. Her tarafından kanlar akıyor çok bitkin, perişan bir halde bir bahçeye sıkındı. Gelip bir ağacın altında oturdu. O bahçede Addas isminde bir köle vardı. Ona bir tas su verdi ve Resulullah o suyu içerken Bismillah dedi. O da dedi ki, sen zannımca herhalde peygambersin çünkü peygamberler bir şey yiyip iman, bir şey yiyip içince Bismillah derler. Ben sana iman ediyorum ey Muhammed aleyhisselatu vesselam.  Dedi ki "gördün mü? Ey Zeyd. Allah bize Taif'in ilk meyvesini yedirdi." Tabii Cibril-i Emin de gelmişti Aleyhisselam dedi ya Resulallah ister isen şu Taif şehrinin şu Ebukubis veya Şeyheyn tepesini şu Taifelerin başına geçireyim” şeklinde konuştu.  

“İSRA,  MİRAÇ SÖZÜ YÜRÜYÜŞ MANASINA GELİYOR”

Vaiz Hocası Halil Kutluay, “Miraç dediğimiz olay, Mekke'den Mescid-i Aksa'ya karadan olan yürüyüşe Miraç denir.  Efendim Mescidi Aksa'dan semaya olan çıkış hadisesi de İsra. Resulullah zamanında sahabi böyle çok ona şey yapmıyordu. Her günleri bir Miraç gecesi gibiydi bir çıkıştı her gecesi her gecesi İslam’ın Allah'a doğru bir yürüyüştü.  İsra,  Miraç sözü yürüyüş manasında bizim de bu sözü kendi şahsımızda yerine getirme adına Allah'a doğru Allah'ın emirlerini yerine getirme adına bir yürüyüş yapmamız lazım. Rabbim bize kendisine giden yollarda yürütsün. Vaiz Hocası Halil Kutluay, “O günde herhangi bir ibadet bize söylenmiyor. O gün oruç tutulmaz biz o gün ne yapabiliriz?  Ya Rabbi şu mübarek gecede Resulünü zor zamanda, yalnız bırakmadın. Bizleri de yalnız bırakma diye Allah'a bir elini açabilir” ifadelerinde bulundu.  

I M G 6303

Editör: Ayhan Kesici