Beyaz Baston kavramı, 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısı, dış dünyanın kendisini fark etmesi ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Zamanla bu kavram yayılmaya ve tüm dünya genelinde kullanılmaya başlanmıştır. her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri 'Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Haftası' olarak kabul edilmekte.

Görme engelli vatandaşlar gün içinde bir çok sıkıntı ile karşılaşıyor. Ev'de iş'te hayat onlar için daha zor. Dünya'da 7-14 Ocak tarihleri arası 'Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası' olarak anılıyor. Engelli bireylerle ilgili toplumsal duyarlılığı artırmak adına yapılan her çalışma anlamlı ve değerli. Urfanatik Gazetesi olarak "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasında" görme engelli vatandaşlarımıza gün içinde yaşadıkları sıkıntıları sorduk.

BU BİR BAYRAM DEĞİL FARKINDALIK HAFTASI

Beyaz baston farkındalık haftası kutlu olsun diyen Havva Keskin;" Kutlama bayram değil aslında sağlıklı insanlar bunu bayram olarak nitelendiriyor biz bunu istemiyoruz bu hafta bir bayram haftası değil, farkındalık haftası. Ben 16 yaşında görmeye başladım daha önceden görmüyordum şu an bir gözüm görüyor şanslılardanım Adana’da reha adında bir doktor ameliyatımı yaptı. Aslında tekrar ameliyat olsam iki gözüm de görebilir ama cesaret edemiyorum. Benim tedavim 1 yıl sürdü gözlerimin açılması çok çok güzel bir histi. Benim ki kataraktı katarağ’a çözüm var ama tavuk karası rahatsızlığına çözüm yok diyor doktorlar. Benden kornea nakli istiyorlar ama korkuyorum görmeyen bir insan görünce bazı şeylere cesaret edemiyor. Ben zorluk yaşamıyorum ama diğer arkadaşlarım çok zorluk yaşıyorlar aileleri evden çıkarmıyor nefes almaları gerekiyor gezmeleri gerekiyor diğer engelli arkadaşların da benim gibi özgür olmalarını istiyorum. Toplum bizi gördüğü zaman ay engelliler gidiyor kabuklarından çıksınlar istiyorum. Benim 3 çocuğum var insanlar görünce şaşırıyor ve bunu bize yansıtıyor. Engelli arkadaşlarımdan ricam dilenmesinler sokaklarda dilenen arkadaşlarımız dan dolayı bizi de öyle sanıyorlar Belediyelerden engellilerin dilenmesine engel olmasını istiyoruz. Bizi görünce elimize para tutuşturuyorlar biz dilendi değiliz engelliyiz. Devletimiz maaş veriyor evde bakım hizmeti de var o yüzden böyle şeyler yapmasınlar" ifadelerinde bulundu.

ERİŞEBİLİRLİK İSTİYORUZ

Beyaz bostan bizim gözümüz diyen Şanlıurfa Görme Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Osman Keskin; " Beyaz baston kullanırken kaldırım üzerinde ki engeller bizi zor duruma düşürüyor bu engelleri aşmak için bazı durumlarda beyaz bostan yetersiz kalmakta örneğin kılavuz çizgilerinin olmaması, kaldırımlara araç park edilmesi bizim gün içinde yaşadığımız zorluklar. Belediye başkanımızla geçen günler bir toplantı yaptık bize erişilebilirlik sözü verdi. İnşallah en yakın zamanda otobüsler ve kaldırımlar erişilebilir olacak bütün engelli kardeşlerimiz derneğimizin çatısı altına bekliyoruz. Nasıl yaşadığımızı anlasınlar hissetsinler “ifadelerinde bulundu.