Herkesin severek tükettiği ve Ramazan ayının vazgeçilmezleri olan çeşit çeşit yemekler ve tatlılar Ramazan ayı boyunca sofraları süslemekte. Görüntüsü ve tadı güzel olsa da bilinçsiz tüketim, birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.

  Diyetisyen Semira Avcı, Ramazan ayında sağlıklı beslenme açısından uyarılarda bulunarak aynı zamanda vatandaşların orucu fırsat bilerek kilo vermeye çalışmamaları konusunda da uyardı

“RAMAZAN AYINDA DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENMEK ŞART”

Ramazan ayı denince aklımıza renkli sofralar çeşit çeşit yemekler geldiğini ifade eden Diyetisyen Semira Avcı, “Yaşamın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması gerekiyor. Aslında bu dönemde çoğumuzun yaptığı bazı hatalar var elinde gelin hep beraber bu hataları bakalım sahur ve iftar olmak üzere 2'ye düşen öğün sayısı bir de üzerine ağır yemek ve tatlılar eklenince bu dönemde kilo alımı kaçınılmaz olabilir bir diğer kilo alımına neden olan durumda uyuyamamak için yapılmayan sahurlar” şeklinde konuştu.

“KİLO PROBLEMİ OLANLAR RAMAZAN AYINI FIRSAT BULUYORLAR”

 Ramazan ayında ağırlık olarak daha çok etli yemekler, hamur işi ve tatlılara yoğun ilgi gösterildiğini söyleyen Diyetisyen Semira Avcı, “Durum böyle olunca kuru baklagillere, sebzelere, meyvelere ve suya ağırlık vermiyoruz. Bizim günlük almamız gereken protein, vitamin ve minerallere ihtiyacımız var etli ve hamur işi yemekleri yediğimizde sebze ve kuru baklagilleri daha az tüketiyoruz. O yüzden daha dengeli beslemek şart, kilo problemi yaşayan bireyler Ramazan ayını biraz da kilo verme fırsatı olarak görüyorlar ve tek bir önde beslenme yapıyorlar uzun süreli bir açlıktan sonra bir anda yemeğe yükleniyorlar ve sahuru yapmadan kilo verdiklerini düşünüyorlar. Bu çok yanlış bir algı hepimizin mideye kapasitesi bellidir günlük almamız gereken enerjiyi bir seferde alırsak mideyi çok fazla yormuş oluruz” diye konuştu.

“SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR”

Ramazan ayında belli noktalara dikkat ederek bu döneme hem daha sağlıklı hem de daha rahat bir şekilde geçirebildiklerini dile getiren Diyetisyen Semira Avcı, “İlk olarak kilo almamak için sahura mutlaka kalkınmalı sahurda asla iftar zamanında tüketilen yemeklerin tüketilmemesini tavsiye ediyorum. Çünkü iftarda hazırlanan besinler bir tık daha etli ve yağlı olduğu için sahur daha da tüketildiği zaman sindirimi daha zor olacaktır sahurda daha çok lif açısından ve protein açısından zengin yiyecekler yenilmeli bunlar arasında yumurta, yoğurt, yeşillik, badem, fındık, ceviz tüketilmesi daha faydalı olacaktır bir diğer madde ise gün içerisinde sıvı alımını zamana yayarak yapmak gerekiyor gün içerisinde suyu tüketemiyoruz iftardan sonra su tüketimi unutuyoruz ve psikolojik olarak sahurda bir anda yarın susacağım düşüncesiyle su miktarınızı bir an daha fazla alınca mide ister istemez rahatsız oluyor” ifadelerinde bulundu.

“İFTAR VE SAHURDA 5 DAKİKALIK MOLAYA MUTLAKA UYULMALI”

İftar sonrası hemen uyulmaması gerektiğini ve aynı şey sahur için de geçerli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Semira Avcı, “İftar ve sahur sırasında 40 dakika ve bir saat içerisinde uyulmamaya çalışın en azından bu süre içerisinde yemek yedikten sonra sindiriminiz biraz daha hızlandırılmış olacaktır. İftar saati geldiğinde çok hızlı bir şekilde yemek yenildiği zaman mide gerginliğini yol açabilir, bu yüzden kısa molalar vermemiz gerekiyor diyelim ki iftihar sofrasında çorba, su ve diğer yemekler var yemeğe ilk su ve çorba ile başlanmalı daha sonra 5 dakika mola verilmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde isterseniz masada sevdiklerinizle konuşun veya sofra ile ilgilenin ama yeter ki 5 dakika yemek molası verin uzun süreli bir açlık olduğu için bir anda besine yüklendiği zaman mideniz bu durumdan çok rahatsız olacak, molayı vermeniz en azından o tokluk sürecine de geçmiş olacak” dedi.

“İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR, BEDENİ HAFİFLETİR”

İster istemez Ramazan ayında tatlı ihtiyacının artığını vurgulayan Diyetisyen Semira Avcı, “Ağır olan yemeklere ekstradan şerbetli tatlılar da eklediğiniz zaman midemizi ister istemez rahatsız edecektir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz bu dönemde ya da bunun dışında ara öğün yaparak yani elma, kefir, hurma, bitki çayıyla ara öğün yapılarak tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. İftar ve sahurda bir anda hızlı yemek yemek tansiyon problemlerine neden olabilir ayrıca bu dönemde kilo alma problemler daha fazla yaşanmakta. İftardan sonra bir saat yürüyüş ile sindiriminizi kolaylaştırabilirsiniz hem de daha hafif hissetmenize yardımcı olacaktır” sözlerini sarfetti.

URFANATİK.COM: BERNA KOÇ