Balıklıgöl’ün girişinde sağ tarafta bulunan ve dönemin Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yapılan Rızvaniye Medresesi’nin (Rızvaniye Camii) pencereleri farklı şekillerde tasarlanmıştır. Belki bu durum dikkatinizi çekmemiştir.

Rızvaniye Medresesi’nin 7 penceresi bulunurken, farklı tasarlanmasının nedeni de mimari takvim olmasından kaynaklıdır. Yapılan mimari farklılıktan her bir pencere bir günü temsil etmekte. Medreseye gelen talebelerin günleri karıştırmamaları için tasarlanan pencereler, o gün hangi güne aitse o pencere açık bırakılır.O zamandan kalan bu eser hem hikâyesiyle hem de görselliği ile büyük bir etkiye sahiptir.

Vatandaşa sorduk Balıklıgöl'deki Rızvaniye Camii'nin pencereleri neyi ifade ediyor, hiç merak ettiniz mi?

GÜNLERİN BİLİNMEDİĞİ ZAMANLARDA

Hüseyin Köprüdüz; “Osmanlı zamanında, günlerin bilinmediği zaman haftanın ilk gününden itibaren pencerelerden biri açılır her bir pencere haftanın bir günü kapsıyor yedi pencere olmasının sebebi de budur, medreseye gelen öğrenciler için yapılmış bir sistem burası önceden medreseymiş zaten” dedi

Yedi imamı temsil ediyor diyen Mehmet Işık; “33 tane oda var burada yedi pencerenin ortasındaki imamı temsil ediyor. Burası rızvaniye külliyesi, rakka valisi Ahmet paşa tarafından, 1736 yılında Osmanlı döneminde burayı camiye çeviriyorlar, öncesinde kilise olarak kullanılıyormuş. Minaresi sonradan yapılmış bir cami ama bu caminin özelliği 33 tane külliyesi vardır ve çok önemli ilim adamı yetiştirilmiştir. Dünyayı gezelim hiçbir yerde hilalin içinde Allah yazmaz bunda yazıyor tepe minaresinde hilalin içinde balık var buda Hz. İbrahim için yakılan ateşin yüksekliğini temsil ediyor” ifadelerinde bulundu.

MİLADİ TAKVİM ESAS ALINMIŞTIR

Osmanlı dönemine ait faka hicri takvime göre yapılmıştır diyen Mehmet Salmak; “Miladi takvim esas almamışlardır, caminin özelliği üç tane külliyesi bulunmaktadır, 40 tane medrese vardır içerisinde İslamiyet üniversitesi olarak kullanılıyormuş sonrasında dönemin valisi kapatmıştır. Minarenin bir diğer özelliği ise balık sembolü Hz. İbrahimin yakılan ateşin ne kadar şiddetli olduğunu temsil ediyor. Caminin içerisinde önceden deve kuşu yumurtası bulunuyordu sebebi ise yağmur suyu değince gül suyu kokmasıydı. Bir diğer özelliği ise örümcek ağlarının çoğalmasını engellemek”dedi.