Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu İlçe Ziraat Odalarının katılımıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklama Şanlıurfa Ziraat Odasında gerçekleşirken açıklamayı ise İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, yaptı.

Başkan İpar, açıklamasında çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getirirken yetkililere de önlem alınması konusunda çağrıda bulundu.

“KURAKLIK ÜRETİMİ GERİ TEPTİ”

Başkan Hikmet İpar, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “2020-2021 üretim sezonunda yaşanan şiddetli kuraklık ve diğer afetler, en fazla arpa, buğday ve baklagil ürünlerinde verim kayıplarına neden oldu. 2021 yılı toplam bitkisel üretim, bir önceki yıla göre yüzde 6,1 azalarak, 126 milyon tondan 118,4 milyon tona geriledi.

 “DESTEKLER ÇOK YETERSİZ KALIYOR”

Mazot desteği 2020 yılında 2 milyar 901 milyon lira iken, 2021 yılında yüzde 6,1 azalışla 2 milyar 724 milyon lira olmuştur.

“GÜBRE FİYATLARI YÜZDE 300 ARTTI”

Gübre fiyatları ortalama yüzde 300 ile 500 arasında artış gösterirken destekleme artışında bir önceki yılla göre yüzde 25, yani kilograma sadece 4 lira artış göstermiştir.

“ÇİFTÇİLER EKİMDE ZORLANDI”

Kuraklık ve her yıl yaşadığımız diğer afetler dikkate alındığında bu zamlarla birlikte 2022 yılı da tarım sektöründe zorlu geçecek. Bu duruma hükümet seyirci kalamaması lazım.  Çiftçimiz gübre ve mazottaki yüksek artışlar nedeniyle ekimde zorlandı. Ekim yapanlar ise gübreyi yetersiz kullandı veya hiç kullanamadı. Bazı çiftçilerimiz ise sulandırılmış hayvan gübresi gibi alternatif gübrelere yöneldi. Ancak bunlarda aynı oranlarda yükseliş gösterdi. Sadece sulamadan dolayı çiftçilerimizin elektrik fiyatları 2 kat arttı. Bu maliyetleri karşılayamayan üreticilerimiz üretimden vazgeçecek, fiyatlar yükselecek, hem çiftçilerimiz hem tüketicilerimiz zarar görecek, gıdaya ulaşım da zorlaşacaktır. Artan gübre fiyatları dikkate alındığında, 2021 yılında hububatta dekara 20 lira, diğer ürünlerde dekara 8 lira olan destek çok yetersiz kaldı. Gübre desteğinin bazı ürünlerde gübre maliyetini karşılama oranı yüzde 1’lere kadar düştü. Gübre desteği de anlamını yitirdi. Gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak verilmesi sağlanmalıdır.

“DİĞER ÖNEMLİ BİR GİRDİ MAZOT”

Diğer önemli bir girdi ise mazottur. Mazot fiyatları, 2021 yılında yüzde 73,8 artarak 6 lira 68 kuruştan 11 lira 56 kuruşa yükseldi. Ancak, 31 Aralık 2021’den 8 Ocak 2022’ye kadar geçen sadece bir haftalık zaman diliminde mazotun litre fiyatına yüzde 19,64 zam yapıldı. Tarımın bu en önemli girdisi 2022 yılının daha en başında 11 lira 56 kuruştan 13 lira 83 kuruşa çıktı ve 1 litre mazot 1 doları geçti.

“ENERJİ FİYATLARI BÜYÜK BİR TEHDİT UNSURU HALİNE GELDİ”

Çiftçinin kullandığı tarımsal enerji fiyatları 2021 Aralık ayında, ‘KDV ve diğer kalemler’ hariç tek zamanlı alçak gerilim birim fiyatı kilovat saatte 86 kuruş iken, gelen zamla birlikte kilovat saatte 167 buçuk kuruşa yükseldi. Artan elektrik fiyatları üretimin sürdürülebilirliği için büyük bir tehdit unsuru haline geldi. Üreticilerimiz bu elektrik fiyatlarıyla üretim yapamaz hale geldi.

“ÇİFTÇİYE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALIDIR”

Üreticilerimizin verimli bir şekilde üretime devam edebilmeleri için elektrik fiyatları makul düzeye çekilmelidir. Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alınarak, tarıma pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçilerimiz için yüzde 1’e indirilmelidir. Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede yüzde 50’ye varan ciddi bir indirim yapılmalıdır.  Önümüzdeki sulama sezonunda geçmiş yıllardaki sorunları yaşamamak için acil bir çalıştay oluşturulup elektrik dağıtım planlaması ve üretim modelli hazırlanmalıdır.

“KURAKLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bölgemizde şuan bile kuraklık riskiyle karşı karşıyayız. Makus kaderimiz olan kuraklık benzeri afetlerden daha az etkilenmek için tamamlanmamış ve GAP projesi kapsamında olan Hilvan Siverek ve Viranşehir sulama projelerinin hızla devreye sokularak topraklarımızın suyla kavuşması sağlanmalıdır.

“MART AYINA ÇEKİLMESİ GEREKMEKTE “

Bununla birlikte TARSİM kuraklık verim sigortası müracaat tarihi hububatta 31 Ocak mercimek ve nohutta ise 14 Şubat olarak değiştirilmiştir. Ekim planlamasının henüz bitirmeyip ÇKS’sini alamayan çiftçilerimiz çoğunlukta olduğu için bu tarihin geçen yıl olduğu gibi Mart ayına çekilmesi gerekmektedir” dedi.