Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini alan bakırcılık mesleği yok olmaya devam ediyor. eskiden ihtiyaç olan bakır eşyalar günümüzde süs eşyası olarak kullanılmaya başlandı.
Sabahın erken saatlerinde iş yerlerini açan bakırcılar bakıra verdiği şekillerle hislerini, duygu ve düşüncelerini de bakıra işliyor.
Şanlıurfa'nın Haşimiye Meydanı'nda bulunan Bakırcılar Çarşısı esnafları açtıkları iş yerlerinde çekiç sesleri yükselirken esnaflar ise bakıra duyulmayan ihtiyaç karşısında işlerinin de bitme noktasına geldiğine değindi.
"BAKIR ARTIK SÜS EŞYASI OLDU"
Eskiden ihtiyaç olan bakırcılık mesleğinin teknolojiyle birlikte yok olduğunun altını çizen Bakırcılar çarşısı esnafı Mehmet Nur Demirözü şunları kaydetti: "56 senedir bakır işiyle uğraşıyorum. Eskiden herkesin evinde bakır eşyalar vardı. Evlerin olmazsa olmazı olan leğenler, bakır tabaklar taslar her evde muhakkak bulunurdu ama şuan artık bir ihtiyaç olmaktan çıkmış ve bir süs eşyası haline gelmiştir." dedi.
"KİMSE BAKIRI ALMIYOR BİLE"
Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden Demirözü: "Eğer hala mutfak için kullanılsaydı ister istemez alınacaktı ama şuan artık süs ve istek haline geldi. bakıra olan rağbet her geçen gün biraz daha yok oluyor. bakır artık sadece evin belirli bir köşesini süslemek için kullanılıyor. daha çok şark odaları dediğimiz odalarda ortama otantik, nostaljik bir görünüm kazandırmak için bakır eşyalar kullanılıyor. Onun haricinde bakır eşyalar pek kullanılmamakla birlikte hatta kimi evde de artık hiç yok." ifadelerini kullandı.
"BABA MESLEĞİMİZ YOK OLUYOR"
Baba mesleği olan bakırcılık mesleğinin bitme noktasına gelmesinden duyduğu memnuniyetsizliği ifade eden esnaf Mehmet Çirkin: "50 seneden beridir baba mesleği olan bakırcılık mesleğini yapıyorum. Bizler burada bakıra şekil verip ev eşyası yapıyoruz. Eskiden bakıra o kadar rağbet vardı ki herkesin evinde bakır çanak çömlekler vardı ama şuan kimsenin evinde bakır malzemeleri yok millet zaten almıyordu bu zamlar da geldikten sonra artık kimse almamaya başladı. Herkes artık evinde porselen kullanmaya başladı. Kısacası baba mesleğimiz yok oluyor."şeklinde konuştu.
"BAKIR SEÇERKEN KALINLIĞINA ÖZEN GÖSTERİN"
Bakır alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Çirkin: "Bakır alırken özellikle bakırın kalın olmasına özen gösterin. Pek kimse bilmez ama bakır romatizma içinde kaliteli bir madde, romatizması olanlar bakırı ellerine aldıklarında bakırın romatizmayı alma özelliğinden dolayı genellikle o yönde bakır kullanılır. bakırda pişirilen yemeklerin lezzetleri bile başka oluyor. bakırda pişen yemekle diğer tencerelerde pişen yemekler arasında dağlar kadar fark var." diyerek uyarılarda bulundu.
"BEN HER KARIŞINI ÖLÇEREK YAPIYORUM"
Yaptığı işin zorluklarını söyleyen esnaf Çirkin: " Ben burda günde 1 tane ayran tası yaparken fabrika günde 100 tane yapıyor. benimki tamamen el işi ben nakış nakış dikkat ederek işliyorum. Yaptığımız malzemeye göre bakır fiyatları değişir 500 liradan başlayıp 5 bine kadar da fiyatları artıyor. Günümüz insanları bırakın bakırda yemek pişirmeyi porselende bile artık yapmıyorlar. Bir arama tuşu ile istediği yemek anında evine geliyor. kim artık yemek yapma zahmetine girecek ki." dedi.