Sedef hastalığı yaşam boyu süren alevlenmelerle seyreden, sebebi tam olarak bilinmeyen bir deri hastalığıdır.  15 ila 60 yaşları arasında daha sık görülen bu hastalık kadın ve erkekleri eşit oranda etkiler. Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır.

Sedef Hastalığına dair bilgiler aktaran Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Mustafa Aksoy hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğini söyledi.

SEDEF HASTALIĞI NEDİR? KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Doçent Doktor 15 ve 60 yaşlarında hastalığın daha sık görüldüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi: “Kadın ve erkekleri eşit oranda etkileyen bir hastalıktır. Genellikle simetrik yerleşimli kızarık kabarık gümüş renginde kepekli döküntülerle seyreder. Çok çeşitli formları mevcut olup, sadece tırnağı, saçlı deriyi, avuç içi ve ayak tabanlarını, genital bölgeyi tutan bölgeleri de mevcuttur. Eklem tutulum ile de gidilebilir.”

SEDEF HASTALIĞI SEBEPLERİ

“Sebep net olarak bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin rol aldığı düşünülmekte. Enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, doğum, cerrahi, alkol, sigara, stres gibi çok fazla tetikleyici faktörler mevcuttur.”

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

“Vücutta yaygınlığına, kişinin yaşam kalitesine etkisine, tırnak eklem tutulum varlığına ve sedefin çeşidine göre tedavi değişmekle beraber, topikal tedaviler, sistematik tedaviler, fototerapi ve son olarak biyolojik ajanlar hastalarda kullanılabilen tedavilerdir.”

SEDEF HASTALIĞI TAMAMEN GEÇİYOR MU?

Tedavi sonrası hastalık tamamen geçmemekle birlikte, tetikleyici faktörlere maruziyet hastalığı tekrar ortaya çıkabilmektedir. Kesin ve etkili bir tedavisi olmayıp, uygun tedavilerle uzun süreli bir iyilik hali sağlanabilir.”