Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Yaşanılan depremde Şanlıurfa’da birçok bina yıkıldı binlerce bina ise zarar gördü.

Şehir Plancılar Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar da kentteki son durumu ve yapılması gerekenlerini Urfanatik mikrofonlarına değerlendirdi.

Selim Açar, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak, “2 katı yıkmış 13 kat yapmış, 2 kat yıkmış 6 kat yapmış bu kentsel dönüşüm değildir” dedi.

Açar, ayrıca Şanlıurfa’da bir deprem master planının olmadığını belirterek, “bu şehrin kentsel dönüşüme konu edilmesi gereken yapıların belirlenip bunların kentsel dönüşüme konu edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“KAYBETTİĞİMİZ CANLARA ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUM”

Sözlerine depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet dileyerek başlayan Şehir Plancılar Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar; “Öncellikle kaybettiğimiz canlara Allahtan rahmet yakınlarına sabır yaralılarımıza şifa diliyorum umulur ki böyle bir acı yaşamayız, yaşasak bile canımıza mal olmasın ilk önce bu temenniyle başlayalım diğer taraftan baktığımız zaman biz meslek odası olarak senelerdir söylediğimiz şey şu Urfa deprem bölgesi olmaya bilir fay kuşaklarının üzerinde olmaya bilir ama bu Urfa’da olmayacak anlamına gelmez diyorduk geldi yaşadık yaşayacağımız varmış maalesef çok iyi bir sınav verdiğimizi söyleyemeyeceğim” dedi.

“ŞANLIURFA’DA DEPREM MASTER PLANI YOK”

Şanlıurfa’nın bir deprem master planının olmadığına değinen Başkan Mehmet Selim Açar; “Urfa’da deprem master dediğimiz plan yok bu nedenle toplanma alanlarımız yetersiz herhangi bir boşluk bulduğumuz da burası toplanma alanı diye belirtilmiş ama olması gereken bu değil halkımızın gerçek manada yeri geldiğinde barınma noktalarına dönüştürebilecek toplanma alanlarının olması gerekirdi zaten depremin ilk günündeki keşmekeşi herkes gördü herkes bir yere kendini atma gittiğinde nerede duracağını bilmeyen yüzlerce araçla karşı karşıya kaldık akabinde ikinci depremden sonra olay farklılaştı. Şu anda halen sokakta olan vatandaşlarımız var bunu yine İzmir depreminden sonra söylediğimiz demeçler var bu şehrin riskli yapı stokunun belirlenmesi gerekir, bu şehrin kentsel dönüşüme konu edilmesi gereken yapıların belirlenip bunların kentsel dönüşüme konu edilmesi gerekir bunu da bilim adamları ve teknik  çerçevesinde mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİNA YIKIP TEKRAR YAPMAK DEĞİL”

Kentsel dönüşümün 2 katlı binayı yıkıp 6 katlı bir bina yapmaktan kasıt olmadığını ifade eden Başkan Açar; “Büyükşehir belediyemizin şu anda 2-3 tane kentsel dönüşüme konu ettikleri alan var ama bakıyoruz iki katı yıkmış 13 kat yapmış, 2 kat yıkmış 6 kat yapmış bu kentsel dönüşüm değildir insan odaklı olarak düşünmediğimiz takdirde bunlar vatandaşımıza standart bir yaşam koçluğu sunmuyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI

Vatandaşların orta ve ağır hasarlı evlere kesinlikle girmemiz gerektiğini söyleyen Açar; “Orta hasarlı ve ağır hasarlı binalara kesinlikle vatandaşlarımızın girmemesi gerekiyor bir senesini opsiyonluya biliriz bir sene sonrasında bakanlığın verdiği kira yardımı kesilecek vatandaşımızın mağdur olmaması noktasında büyükşehir belediyemizin bir an önce bakanlığın adımını beklemeden kendi adımlarını kendi göbeğini kendisi kesmek gerekir.

“RAHMET DİLEMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

TMMOB il koordinasyon kuruluyla beraber atılması gereken adımlarla ilgili her hafta toplantılar yapıyoruz ve halkı bilgilendirmek bunda sonraki yol haritalarını belirlenmesi noktasında halkımızın bilinçlenmesi noktasında irade gösteriyoruz. Depremin ilk zamanlarından belli herkes kendince bir yardım yaptı ama bundan sonra yaraları sarma düşüncesine gireceğiz Ülkeler olarak da girmiş bulunmaktayız ama ihmalkarlıklar oldu yetişemediğimiz durumlar oldu devlet olarak tabi ama işin bu noktasında yitirdiğimiz canlara rahmet dilemekten başka çaremiz yok.

DEPREMDEN DERS ALDIK MI?

Maalesef sonraki durumlarda en azından tekniğe, bilme saygılı insanlarımızı sağlıklı bir şehircilik anlayışıyla hareket etmesi lazım bu mümkün mü ders almış mıyız derseniz gözlemlerimiz bundan da ders almamış olduğumuz anlamına geliyor. Çünkü bir bakıyoruz Maraş Milletvekili A4 kağıdını önüne almış şehir planı çiziyor esas mesleği hukukçu sen Maraş’ın yarısını kaybetmişsin hiç mi ders almadın? Sen bir mahalleyi şuraya kuralım sanki tarlaya domates ekiyor” diye konuştu

“ÇİLEYİ BİZDEN SONRAKİ NESİL ÇEKECEK”

Son olarak çilenin en çok gelecek neslin çekeceğini söyleyen Mehmet Selim Açar; “Buda yetmedi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıktı diyor ki; planlama safhası beklenmeksizin orman, mera, tarım arazisi açılmış gibi vaziyet planlarıyla yapılaşmaya gidilebilir bu ne demek oluyor biliyor musunuz? Bir yanlışı çok daha bir büyük yanlışla örtme yoluna gidiliyor bunun çilesini de bizden sonraki nesil çekecek bu noktada da bir meslek gurubunun bir meslek alanının planlamayı ülke gündeminden çıkarma gibi bir lükse gidiyor iş bununda yanlış olduğunu halkımızla paylaşma gereği duyuyoruz biz” dedi.